Szegeden június 9-e óta is erősödött a DK

„Nem kell a mellünket döngetni”

Belpol

Népszerűbb nem lett, de gyarapodott a DK Szegeden. A párt az ellenzéki előválasztás kampányában még rámordult a városvezetésre, majd egyik képviselőjéből alpolgármester lett, és a Fidesz is egy volt DK-st választott városi elnöknek. Most pedig egy veterán után egy kezdő képviselő is a DK-hoz csatlakozik az új közgyűlésben.

Szegeden az aktív választók zöme kormányellenes: június 9-én az európai parlamenti választást ebben a városban a Tisza Párt nyerte 38,32 százalékkal a Fidesz–KDNP előtt (30,01). Az MSZP–DK–Párbeszéd-Zöldek listája 11,31 százalékot ért el, a Mi Hazánké 6,05-ot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (MKKP) 5,60-et, a Momentumé 5,28-ot. (Az önkormányzati választáson a Tisza Párt vidéken nem állított jelölteket, listákat.)

A polgármester-választást Szegeden hatodszor nyerte meg júniusban Botka László (Összefogás Szegedért), ezúttal 67,75 százalékkal, legeredményesebb vetélytársa a kormánypárti Fülöp László volt, aki 24,04 százalékot ért el. A közgyűlésben is a Botka vezette Összefogás Szegedért maradt a legerősebb, a 19 egyéni képviselői körzetből 18-ban győzött. Egyet vitt el a Fidesz–KDNP, amelynek a listásokkal együtt 7 képviselője lesz. Listán bejutott 2 fővel az MKKP is.

A hatodik ciklusára készülő Botka vezette csapatnak nyugodt munkát ígér ez az eredmény a következő öt évre. A fideszes polgármesterjelölt, Fülöp László az eredményhir­detés után azt nyilatkozta, „a Fidesz–KDNP képviselői, ahogy eddig is, ügyek mentén együttműködnek a városvezetéssel, ahogy a kormányzat, úgy mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy Szeged fejlődjön”.

Ezt nem csak a protokoll mondatta Fülöppel. Szegednek a konfliktusoktól terhelt napi működés mellett tényleg van fontos közös dolga a kormánnyal: a BYD-építkezés (lásd: Utánuk a vízözön, Magyar Narancs, 2024. január 18.). A városvezetés régóta várt egy ilyen nagy jelentőségű lépésre a helyi gazdaságfejlesztésben. Az az érdeke, ami a kormánynak is: hogy a kínai projekt bejöjjön, az akkugyárak körüli környezetvédelmi botrányok ellenére is.

„Elvileg felvállalta”

Az a fejlemény is szürke városházi hétköznapokat ígér, hogy kimaradt a közgyűlésből Szabó Bálint, aki az előző ciklusban háborút viselt Botkával, illetve majdnem mindenki mással szemben is. Joób Márton sem kellett a választóknak: ellene bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás vádjával folyik eljárás. A most véget ért ciklus elején Joób Botka mellett állt, aztán az eljárás miatt az Összefogás frakciója kizárta. Miután az előzetesből hazaengedték, függetlenként folytatta a képviselői munkát, ami a közgyűlés döntéshozatali munkáját érdemben nem befolyásolta. Egy alkalommal lett volna jelentősége: ha 2022-ben a városvezetés a testület elé viszi a tervét három óvoda bezárásáról. A háttérben zajló puhatolózáskor az derült ki, hogy a Fidesz–KDNP 9 képviselőjével, valamint Szabó Bálinttal és Joób Mártonnal együtt a DK 4 fős frakció­ja sem szavazna meg egy ilyen előterjesztést.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.