Teljesen fölösleges népszavazást tartanak Ózdon

  • Kovács István
  • 2013. november 26.

Kis-Magyarország

Roma Központ már biztos, hogy nem lesz, de azért két hét múlva szavaznak róla. Több mint 13 millió forintnyi közpénzt dobnak így a kukába. A törvény kötelezi erre a várost.

Még idén, december 8-án népszavazást tartanak Ózdon arról, hogy megépüljön-e a városban a Nemzetiségi és Roma Kulturális Központ. A kérdés ez lesz: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Ózd város ne vegyen részt a Kultúrgyár keretein belül a Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális Oktatási Központ elnevezésű projektelem megvalósításában, és az e tárgykörben hozott határozatát a város képviselő-testülete visszavonja?”

Értelmetlen lesz

A kérdésnek ma már az égvilágon semmi értelme, mivel a város képviselő-testülete már – ezt mi is megírtuk – korábban visszavonta az „e tárgykörben hozott határozatát”. Azaz már hetekkel ezelőtt pont került az ügy végére, azzal, hogy több más város mintájára Ózd se kért a Roma Központból.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Amint ismeretes, a kérdés azért vált okafogyottá, mert előbb a népszavazást kezdeményező Jobbik összegyűjtötte a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, majd visszavonta a népszavazásra tett akaratát, amit a helyi önkormányzat is megszavazott. A jelenlegi jogszabályok azonban nem teszik lehetővé, hogy bárki felülírja határozatával a népi kezdeményezést.

Negyedik meghátráló

Ózd negyedik városként – Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak után – befogadta volna az intézményt, ami összességében egy 1,7 milliárdos beruházás lett volna. Az időközben Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális, Oktatási Központ névre keresztelt projekt viszont a kohászvárosban is ellenzőkre talált, akiknek élére a Jobbik állt, és aláírásgyűjtésbe kezdett. A népszavazás kiírásához 5900 aláírásra lett volna szükség, ám az ívek hitelesítésekor 6884 érvényes aláírást számoltak össze. Márpedig az önkormányzati törvény 47. §-a szerint ebben az esetben a kezdeményezés napjától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni. Ekkor a Jobbik újra lépett, és Egyed Zsolt országgyűlési képviselő kijelentette: ha Ózd vezetői a „cigánysátrat” fondorlatos módon nem próbálják újra a városra erőltetni, ők elállnak a népszavazástól, a város pedig megmenekül a több mint 13 millió forint fölösleges kiadástól. A képviselők ezután megszavazták a javaslatot (amiről most ugye népszavazást tartanak). Itt Fürjes Pál polgármester (Fidesz–KDNP) kifejtette: a politikai felelősséget áthárítja azokra, akik a tiltakozást kezdeményezték.

Az ózdi jegyző, Almási Csaba a kialakult helyzetben állásfoglalást kért a Nemzeti Választási Irodától. Az iroda közölte: a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 47. § (2) bekezdése alapján a képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár kezdeményezte. A helyi népszavazás kitűzéséhez a választópolgárok aláírásgyűjtés során aláírásukkal támogatták a kezdeményezést. A választási eljárásról szóló jogszabályok értelmében a népszavazást elrendelő határozat tartalmától történő eltérésre nincs mód, azaz a kitűzött népszavazástól eltekinteni nem lehet.

Több mint 13 millióért

A város aljegyzőjétől megtudtuk: 37 szavazókörben várják a szavazni akaró polgárokat, akiknek a száma a névjegyzék összeállításakor 28 782 fő volt. A népszavazás lebonyolításában – a bizottságok számával és a hivatali dolgozókkal együtt – összesen 250 ember vesz részt. Az aktus 13 millió 586 ezer forintjába kerül a városnak, amiben személyi és dologi kiadások szerepelnek.

Önkormányzati forrásaink egyébként arra számítanak, hogy teljes érdektelenségbe fullad majd a szavazás. Azt mindegyikük kizártnak tartotta, hogy az érvényességhez szükséges 50 százalékot meghaladó részvételi arány meglegyen.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.