Tragikus hirtelenséggel elhunyt a világhírnevet szerzett gyulai ellenzéki vezető

Kis-Magyarország

Csóka-Szűcs János 56 éves volt.

A hétfőn reggel otthonában elhunyt Csóka-Szűcs János a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja volt. Neve akkor lett ismert a hazai és a nemzetközi sajtóban, amikor 2020 májusában a gyulai polgármester minden alapot nélkülöző feljelentése miatt a rendőrség előállította, rabosította és meggyanúsította. Óriási felháborodás követte a megfélemlítő eljárást.

„Rendszerkritikus volt, de mi más lehetett volna a NER maffiavilágában. Mindig a jó oldalon állt. Segítőkész volt, mindig jött, mindig ott volt, mindig számítani lehetett rá”

– mondta Csóka-Szűcs Jánosról egyik barátja a Narancs.hu-nak.

Az agrármérnöki és informatikus diplomával rendelkező Csóka-Szűcs a rendszerváltás környékén egy merőben más világnézetű Fideszben kezdett politizálni. Aktív szerepet vállalt a helyi közéletben; a kilencvenes évek derekán a gyulai képviselő-testület tagja volt, majd hosszabb időre hátat fordított a közéletnek és agrármérnöki munkájára koncentrált. Ekkor a Mezőhegyesi Ménesbirtokon, majd egy gyulai biofarmon dolgozott. Az egyre jobban kiépülő NER hozta vissza őt a közéletbe. Megpróbálta egyesíteni a helyi ellenzéki erőket a békési fürdővárosban. De sem híres kompromisszumkészsége, sem türelme nem temethette be azokat az árkokat, amelyek személyes, vélt és valós sérelmek miatt az ellenzéki oldalon korábban keletkeztek.

 
Csóka-Szűcs János
Fotó: A szerző felvétele

Közéleti szereplésének nagy fordulópontja volt 2020. május 13-a, amikor hajnalban a háza előtt rendőrautók jelentek meg. A házkutatási paranccsal érkező rendőrök lefoglalták a gerincbetegsége miatt életét rokkantnyugdíjasként élő Csóka-Szűcs János számítástechnika eszközeit, előállították a Gyulai Rendőrkapitányságra, ahol rabosították, kihallgatták és meggyanúsították. (Erről a rendőri akcióról a Narancs.hu annak idején elsőként számolt be.) Mint utóbb kiderült azért, mert az Orbán Viktornak megfelelni és a politikai túlteljesítésben jeleskedni akaró gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő az akkor megszigorított jogszabályok alapján a rendőrségen rémhírterjesztésért feljelentette. Görgényi egy Csóka-Szűcs által írt Facebook-bejegyzésre hivatkozott; ebben arról volt szó, hogy a gyulai kórházat járványkórházzá nyilvánították, ahol 2020 tavaszán közel 1200 ágy üresen állt, miközben nagyon súlyos állapotban lévő betegeket küldtek haza a koronavírus-járványra hivatkozva. A Gyulai Járási Ügyészség a történtek után néhány nappal bűncselekmény hiányában megszüntette a Csóka-Szűcs János elleni eljárást, miközben éppen aznap az ellenzék több vezetője: Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András jött Gyulára, hogy kiálljon Csóka-Szűcs mellett.

„Szinte el sem tudom mondani, mennyi ember keresett meg azzal, hogy miben tud segíteni nekem, s ez roppant jól esik. Szeretet, barátság, egyetértés és szolidaritás az, amit tapasztalok. Gyuláról, Budapestről, de még külföldről is kerestek annak nyomán, hogy a Magyar Narancs beszámolt a velem történtekről.

A nagyon negatív eseményre adott válaszok megerősítettek abban, hogy ezt tovább kell csinálnom. Bekerültem a hírekbe, noha nem vágytam erre.

Sok ember van, aki félelemből nem mer semmit tenni, közülük sokakat nem is lehet megmozdítani. Pedig oda kellene eljutni, hogy ők is nyugodtan, minden retorzió nélkül elmondhassák a véleményüket. Ez volna a demokrácia alapja. Nyilván a fideszes gyulai városvezetésnek szúrom a szemét” – mondta Csóka-Szűcs János abban az interjúban, amit őrizetbe vétele után elsőként lapunknak adott. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az interjú készítése közben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hívta fel Csóka-Szűcsöt, érdeklődött hogyléte felől és támogatásáról biztosította.

Fekete-Győr, Szél, Hadházy és Márki-Zay kiállt Csóka-Szűcs mellett

 
Fekete-Győr, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter kiállt Csóka-Szűcs mellett
Fotó: A szerző felvétele

A gyulai ellenzéki vezetővel szembeni, minden alapot nélkülöző rendőri akció óriási visszhangot keltett és felzúdulást váltott ki. Már másnap szóba kerültek a történtek a Európai Parlamentben és a berlini Bundestagban. Alig volt olyan meghatározó lap vagy televízió, amely ne számolt volna a politikai megfélemlítés gyulai történetéről. Német, olasz, francia, japán, belga, holland stábok érkeztek Gyulára és szólaltatták meg Csóka-Szűcs Jánost. 

Hétfő reggel érthetetlen hirtelenséggel eltávozott az élők közül. Az egészségügyben dolgozó felesége, az odasiető barát és a kiérkező mentők hiába küzdöttek az életéért.

FRISSÍTÉS:

A Momentum saját halottjának tekinti Csóka-Szűcs Jánost. Közleményükben úgy fogalmaztak: „Jánosnál senki sem dolgozott többet azért, hogy egy szabadabb országban élhessünk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk