Újabb fejleménnyel folytatódott a szolnoki színházigazgató-választási saga

  • Tóth András
  • 2021.04.01 17:46

Kis-Magyarország

Visszavonta pályamunkáját Kiss József korábbi művészeti vezető, aki harmadmagával pályázott a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjára.

A Narancs.hu megkeresésére Kiss József elmondta, írásban is beadta pályázatának visszamondását. Hozzátette, szakmai hitele megőrzése érdekében lépett vissza. Megkérdeztük, miért indult a színházigazgató-választáson, amikor számíthatott arra, hogy egy szinte "lezsírozott" pályázattal és jelölttel kell megmérkőznie. Kiss József azt mondta, 12 évig dolgozott a Szigligeti Színházban, kötelességének tartotta pályázni. Úgy vélte, ezt mind a szakma, mind a színház kollektívája, mint pedig a város polgársága elvárta tőle. Hozzátette, a lelkiismerete ezzel tiszta, megtette a kötelességét. Ha valaki valamikor számon kéri rajta a jobbító szándékot, elmondhatja, hogy mindent megtett annak érdekében.

A szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjára hárman adtak be pályázatot: Barabás Botond színművész, Kiss József korábbi művészeti vezető és Szolnoki Tibor színművész, művészeti vezető. Lapunk korábban több cikkben foglalkozott a színházigazgató-választással. Mint megírtuk, az erőviszonyok Barabás Botonddal szemben eleve nem kedveztek a további két pályázónak, hiszen Barabás olyan szintű fideszes rokoni kapcsolatokkal rendelkezik, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy ő lesz a Balázs Pétert követő új színházigazgató Szolnokon

Az ügyben szerdán sajtótájékoztatót tartott Berényi Gábor, a szolnoki önkormányzat oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának jobbikos elnöke, amelyen most pártja politikusaként fogalmazta meg véleményét. Elmondta, hogy a szakmai bíráló bizottság által Barabás Botond nyertesként kihozott pályázata rendkívül szerény munka, szemben Kiss József "zseniális pályázatával". Berényi szerint szégyen a pályamunka, ahogyan a bírálat folyamata és eredménye is. Hangsúlyozta, Barabásnak nulla vezetői tapasztalata van, és ha ő lesz a színház igazgatója, akkor színvonalas művek megtekintéséért továbbra is a fővárosba lesznek kénytelenek járni a szolnoki színházkedvelők.

Szerinte Barabás Botond nem azért nyert, mert Kiss József visszavonta pályázatát, hanem pont ellenkezőleg:

Kiss József azért vonta vissza pályamunkáját, mert megalázónak tartotta magas színvonalú dolgozatának ilyetén elbírálását.

Berényi egyébként bizottsági elnökként nem volt tagja a pályázatokat elbíráló szakmai testületnek, amibe két fideszes tagot delegált az önkormányzat. A grémium Barabás Botond pályázatát támogatta, a végső döntést Szalay Ferenc ugyancsak fideszes polgármester hozza majd meg, mivel a képviselő-testület a járvány miatt nem ülésezik. Lapunk érdeklődésére a polgármesteri hivatal azt válaszolta, Szalay kikéri a képviselők véleményét a kérdésben.

 

Neked ajánljuk