Százmilliós kamuprojektekre bukkant a kormány Simonka birodalmában

Kis-Magyarország

Súlyos szabálytalanságok miatt két, Dél-Békésben folyó, EU által támogatott projektet függesztett fel az Emmi. A tárca 100-100 millió forint visszafizetését írta elő.

Szolgáltatások, workshopok, állásbörzék és képzések lesznek a mezőkovácsházi központban, a projekt 199 millió forint uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul majd meg – adta büszkén hírül egy 2018-as közlemény, milyen nagy segítséget jelent a Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft. vezetésével megvalósuló pályázat a munkanélküliségtől sújtott térségben.

A „Nők, család, munkavállalás – szemléletformáló program a Dél-Békési térségben” című projekt legfőbb küldetése a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása volt a mezőkovácsházi járásban. Legalább 500 embert kívántak bevonni a projektbe.

Megdöbbentő egyezések

Volt egy másik projekt is, aminek szintén ugyanez volt a célja, ugyancsak a nőknek kívánt volna segíteni, de Tótkomlóson. Még a bekerülési összege is ugyanakkora volt, mint a mezőkovácsházinak, sőt, úgy fest, a pályázat írói nem sokat szöszöltek, ugyanazt a szöveget adták be mindkét esetben, hiszen még a helyesírási hibák is ugyanazok voltak.

Ez annyira feltűnő volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumánál szabálytalansági gyanú miatt valakik bejelentést tettek, a tárca pedig kénytelen volt utánajárni a dolognak.

A Dél-Békés Mentőcsoportnak 10 miilót kell visszafizetni

A Dél-Békés Mentőcsoportnak 10 miilót kell visszafizetni

Fotó: Dél-Békés Mentőcsoport/Facebook.com

A történet nem új, a témával lapunk tavaly tavasszal már foglalkozott. Akkor kiderült, hogy hat szó szerinti egyezést mutató projektleírást tartalmazó pályázat közül öt nyert az ország különböző pontjain: Villányban, Medgyesegyházán, Csongrádon, Kunszentmártonban és Hajdúsámsonban. Ugyanez az uniós finanszírozású pályázat érdekes egyezéseket és konzorciumi tagokat mutat Tótkomlóson és Mezőkovácsházán is - ez a fentebb említett, most terítékre került két projekt -, ezért a térség fejlesztési ügyeire rálátó forrásaink szerint nem zárható ki, hogy kamuprogramokról van szó.

Az Emmi nemet mondott

Az Emmi lefolytatta a szabálytalansági eljárást, majd május 7-én, e hét csütörtökön arról tájékoztatta az érintett dél-békési polgármestereket, hogy elutasította a "fellebbezésüket". Azaz a tavaly július óta folyó eljárás során jogukban állt a bejelentésben szereplő "vádakkal" szemben észrevételeket tenni, ám ezeket a minisztérium lesöpörte az asztalról.

Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezett szervezeteknek és önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az előlegként eddig megkapott mintegy 100-100 millió forintot. Egyben az Emmi illetékese a még futó program azonnali felfüggesztésérről döntött.

Több, az ügyre rálátó forrás azt mondta, hogy ez azért érte hidegzuhanyként a kedvezményezetteket, köztük az önkormányzatokat, mert elhitették velük, hogy a „problémákat majd Simi elintézi.” "Simi" a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Simonka Györgynek a beceneve.

Krisztován Anna és az akkor még ellenzéki Zsura Zoltán vitája Tótkomlóson

Krisztován Anna és az akkor még ellenzéki Zsura Zoltán vitája Tótkomlóson

Fotó: A szerző felvétele

Súlyos összegeket kell visszafizetni

Az Emmi helyettes államtitkárától, Nemcsok Dénes Sándortól érkezett nyolcoldalas levél nagy részletességgel taglalja a mezőkovácsházi és tótkomlósi pályázattal kapcsolatban felmerült kifogásokat. Ezek között szerepel, hogy a szakmai tervek nem egyedileg, nem a kedvezményezettekre szabottan készültek, másrészt hogy a projekt egyik tagja, a Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft. szakmai terv elkészítése címén jogosulatlan támogatást igényelt. Emellett részben szabálytalan volt a projektben résztvevő vezetők foglalkoztatása.

A mezőkovácsházi projektet vezető Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft.-nek 71, míg a programban ugyancsak részt vevő Dél-Békés Mentőcsoport Alapítványnak 10, a kaszaperi önkormányzatnak közel 19 millió forintot kell visszafizetnie. A tótkomlósi projekt vezetője a helyi önkormányzat volt, így az előlegként megkapott mintegy 70 milliót neki kell visszautalnia. A programban szereplő szervezetek és önkormányzatok sok szállal kapcsolódnak Simonka Györgyhöz. Ő alapította évekkel ezelőtt a Dél-Békés Mentőcsoportot például, amelynek sokáig az a Garay Rita volt a vezetője, aki Simonka embereként 2019-ig Tótkomlós polgármestere volt.

2019 februárjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elment a tótkomlósi testület ülésére, ahol heves vitába keveredett Garay Rita akkori fideszes polgármesterrel és Krisztován Annával, akit Simonka legközelebbi embereként tartanak számon. Akkor a most felfüggesztett projektről is folyt vita.

Talány, hogy az előlegként felvett összegeket miből fizetik vissza az önkormányzatok és a kedvezményezett szervezetek. Ráadásul Kaszaper és Tótkomlós élén időközben váltást történt, így a most független Kun Lászlónak és ellenzéki Zsura Zoltán polgármestereknek kell intézkednie.  Tény, hogy a megszületett Emmi-eljárással szemben jogorvoslati kérelmet terjeszthetnek elő. Ám ennek sikere erősen kétséges forrásaink szerint.

Hadházy a tavaly februári tótkomlósi ülésen

Hadházy a tavaly februári tótkomlósi ülésen

Fotó: A szerző felvétele

A mezőkovácsházi és a tótkomlósi ügy nem egyedülálló, információink szerint a mostani vizsgálódás egy nagyobb ellenőrzés része. Az Emminek azért is lépnie kell, mert ha az uniós ellenőrzés talál szabálytalanságokat, akkor annak árát a magyar költségvetésnek kellene befizetnie a brüsszeli kasszába.

„A koldus kalapjából ne lopják el az aprópénzt” – mondta a Narancs.hu-nak egy, az ügyre rálátó, névtelenséget kérő forrásunk. Vélekedése szerint pofátlanság a legszegényebb térségekben élő nők munkavállalására szánt pénzeket lenyúlni. Egy másik forrásunk szerint ennek a történetnek célkeresztjében Simonka György, már a vádlottak padján ülő fideszes parlamenti képviselő áll. „Sokat elmond Dél-Békés egykori korlátlan urának csökkenő befolyásáról és romló érdekérvényesítő képességéről, hogy már egy helyettes államtitkár leckézteti” – jegyezte meg ironikusan.

(Címlapfotónkon: Simonka György (középen), Varga Gusztáv volt mezőkovácsházi polgármester (balra), Garay Rita Tótkomlós egykori városvezetője (jobbra). A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk