Film/Könyv

A szerelmes szem

Zalán Vince: Kalandozások – Egy filmkritikus feljegyzéseiből

Könyv

Az, hogy a jó filmkritikus, filmteoretikus egyben a film szerelmese is (lásd még ciné­phile), kimondva magától értetődőnek tetszik, de keveset emlegetik mint a kiváló mesterségbeli tudás egyik elengedhetetlen összetevőjét. A jó filmkritikus egyben filmet nézni és filmet szeretni is tanít – a legszerencsésebb esetben pedig olyasmit fed fel a néző számára, ami számára láthatatlan volt addig. A jó filmkritikus avatott szem, mely segít meglátni a nem láthatót, az egyből nem megláthatót.

Zalán Vince Kalandozások – Egy filmkritikus feljegyzéseiből című új könyvének már a fülszövege is világossá teszi, hogy ne rendszerezett filmtörténetre, összegyűjtött művekre vagy tematikus tanulmánykötetre számítsunk. Kicsit persze mindegyikbe belecsippentünk. A könyv öt nagy része keresztül-kasul bejárja a közelmúlt filmművészetét. A hazai filmalkotók (pl. Makk, Huszárik, Bódy) premier plánjától kicsit „kinyitjuk a látószöget” a nemzetközi színtér felé (Fellini, Fassbinder, Wenders, Akerman, Angelopulosz – végig az európai és amerikai közegben maradunk). Külön szekciót kapnak a magyar dokumentumfilm alakváltozatai (Sára, a Budapesti Iskola, Rózsa János, Gyarmathy Lívia) és a hazánkban meglehetősen „alulírt” animáció, mely ugyanakkor tekintélyes hagyományokkal, nemzetközi elismertséggel is büszkélkedhet. Nem utolsósorban pedig a szerző kitér a saját háza tájára, az írásra is. A Kalandozások ugyanis rejtett rétegeiben még akkor is erről szól, amikor látszólag nagyon is konkrét filmalkotókról és életművekről beszél. Hogy mit jelentett régen és jelent ma filmkritikusnak, teoretikusnak lenni.

A szerző élete és munkálkodása alatt is gyökeres változásokon esett át a szakma, amit saját indulásakor még nem lehetett iskolában tanulni (az ELTE filmtudományi tanszéke 2000 óta létezik). A filmkritikus mindig kanyargós mellékutakon keveredett a film közelébe. Például az irodalomkritika felől, ahogy az egyik legnagyobb hatású magyar filmítész, B. Nagy László is, akiről Zalán megindító személyességgel emlékezik meg. Könyvében a kritikus, az elméletíró is hős, akit ritkán dicsérnek, pedig az igazán nagy egyéniségek az egész filmszakma, a filmről (és általában a művészetről) való elmélyült gondolkodás alakítói is. Balázs Béla és André Bazin filmelméleti munkássága a mai napig hivatkozási alap, a francia újhullám jeles alkotói pedig a Cahiers du Cinéma folyóirat kritikusaiként kezdték meg a francia, majd közvetve a nemzetközi filmvilág megreformálását. Saját korukban a kulturális közbeszéd formálói, akiknek tolla és véleménye filmeket és alkotókat emelhet a magasba vagy taszíthat a mélybe. Ma a kritikus munkája nem így nyilvánul meg, szerepe alaposan átalakult, de Zalán Vince vallja, hogy a filmről való árnyalt, elmélyült gondolkodás és írás sosem fog kimenni a divatból.

A Kalandozásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az elkötelezett, kíváncsi kritikus nem válogat filmes műfajokban és formákban. Egyként megragadják a figyelmét a játékfilmek, a dokumentumfilmek és az animáció is. Bár ha maradunk a sokat vitatott szerzői és műfaji elkülönítésnél, Zalán szíve – legalábbis a kötet alapján – inkább a szerzői filmek felé húz (de nem mulasztja el megmutatni azt sem, hogy ezen elválasztás mennyire mesterséges és milyen erősen vitatható). A jó filmkritikusnak mindenevőnek kell lennie, hiszen ha egyes műfajokat önkényesen eltaszít magától, vak marad a filmben olyan sok formában megnyilvánulni képes szépségre és értékre. Ne feledjük, a sokat méltatott francia újhullám filmjei is a korukban sokak által értéktelennek tekintett amerikai krimikből és film noirokból (is) táplálkoztak. Zalán Vince könyvéből egy olyan filmkritikus képe rajzolódik ki, aki küzd azzal, hogy kiforrott véleményt alkosson, és ehhez újra és újra meglelje a legszabatosabb, legkifejezőbb nyelvezetet, de vannak titkos kedvencei is. Hiszen a filmkritikus bevallottan elfogult is. Megleli és megismerteti a kevéssé elismert, elfeledett alkotókat is (mint Lindsay Anderson, Nicholas Ray, Paul Schrader, Robert Kramer), egyszóval van személyes kánonja, ami nem feltétlenül vág egybe a „hivatalos kánonnal”.

Könyvében Zalán Vince értő módjára váltogatja a plánokat is: a plánozás, egyes jelenetek elemzésének közelijétől az alkotói életrajz félközelijén át egészen a politikai és társadalmi környezet totáljaiig. Elemzéseiben egymásba fonódnak a hatástörténet, a filmelmélet, olykor a tágabb művészetelmélet, a rendezőkről szóló anekdoták vagy a politikai légkört érzékletesen megragadó leírások. Ezek mind azt segítik, hogy az olvasó ne csak megértse, hanem érezze is az elemzett művet. Olyannyira, hogy felébredjen benne a vágy, hogy maga is saját szemével láthassa azt. Itt pedig elérkezünk ahhoz, ami Zalán Vincét az íráson túl a leginkább bántja és foglalkoztatja. Ez pedig életművek és egyes filmek (legyen az filmes vagy filmelméleti) elérhetővé tétele, az értékmegőrzés, a hozzáférhetőség. Diplomás könyvtárosként érthetően érzékenyen érinti az archívumok, a szisztematikus értékmentés és rendszerezés hiánya, ami az eljövendő író és alkotó nemzedékek pallérozásának alapja volna.

Íróként persze maga is közvetít: a másképp, alaposabban látás képességét, a filmek szeretetét, egyes keveset emlegetett filmalkotók munkásságát és a filmről folytatott gondolkodás és diskurzus fontosságát. De közösen elhatározott szándékra és lelkesedésre is szükség lesz alighanem.

Gondolat Kiadó, 2020, 324 oldal, 3400 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.