KÖNYVMELLÉKLET - kritika

A szerencse fiai

Finy Petra: Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről  

Könyv

„A mi családi formánk a szeretet. Azzal pedig a legrosszabb helyzetből is ki lehet evickélni” – mondja Anya a Virág család ünnepeit bemutató történetek egyikében.

A „család” szó talán elcsépelt és kiüresedett mára, ám ezeket a szívet melengető történeteket olvasva könnyű ignorálni a szóalak – döntően politikai felhasználás okozta – inflálódását. Persze a kötetben ábrázolt idill csak a szerencsésebb gyerekek életének a sajátja.

A kötet 15 története egy-egy ünnep köré szerveződik: születésnap, házassági évforduló, karácsony, szilveszter, húsvét, anyák napi piknik, nyaralás és esküvő. S ugyanígy ünnepnek minősül a kistestvér születése, vagy egy szép balettelőadás is. A szeretni való hősöket Bogdán Viki rajzolta még a mesénél is érdekesebbé és vidámabbá.

Az elbeszélések humoros, kedves, bensőséges vagy épp elgondolkodtató részletei mind-mind azt sugallják, hogy a szeretteinkkel együtt lenni a lehető legjobb dolog a világon. Lehet bármilyen zűrös az élet, zavaros a világ, történhetnek jó és rossz dolgok, mi csak keressük meg az alkalmat a közösen átélhető pillanatokhoz, és értékeljük a védelmet nyújtó otthont, próbáljunk mindent derűvel szemlélni. Mert a szeretet mindenen átsegíthet.

Az 5 éves kortól ajánlott történetek a célközönségnek azonosulási lehetőségeket kínálnak, de vajon kinek a nagypapája könyvmentő könyvtáros, és kinek nem az egyik legnagyobb vágya, hogy villamost vezethessen? És melyik kertben lapult már húsvéti tojás helyett egy süni? A Virág család kalandjai sorra hívják elő az emlékeinket, így az olvasás akár a saját meséinkkel folytatódhat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk