KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Ugyanaz, mégis jobb

Alex T. Smith: A. Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve  

Könyv

Grumpusz Alpár, vagyis A. Grumpusz egy hatalmas, zsémbes szörnyeteg, egy igazi morgusz.

Düledező házikójában él valahol északon, és elzárkózva, magányosan tölti mindennapjait. Hosszú listát vezet a dolgokról, amelyeket nem szeret, de leginkább a karácsonyt utálja. Terve galád: felkeresi a Mikulást, és megakadályozza az ünnepet. Nem sejti persze, hogy útja során olyan kalandokban lesz része, amelyek az egész életét megváltoztatják.

Grumpusz alakja számos ismert mesefigura vonásait ötvözi. Van benne egy kicsi a Krampuszból, a karácsonyt ugyancsak megakadályozni igyekvő Grincsből, és persze a minden karácsonyi fejlődéstörténet atyjából, Scrooge-ból, Dickens Karácsonyi énekének fösvény öregemberéből. Még a nevét is a Grincs és a Krampusz összegyúrásának köszönheti, amit az angol nyelvű eredetiben a grumpy (zsémbes) kifejezésre épülő szójáték is felerősít.

A beszélő név az egész cselekmény szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Az említett mintákkal ellentétben ugyanis nem ismerjük Grumpusz teljes előtörténetét, nem derül ki, hogy miért is irtózik annyira a karácsonytól. Magánya sorsszerűnek, gorombasága alaptulajdonságnak tűnik. A szerző illusztrációival ellátott mese pont emiatt tudja új színekkel gazdagítani hőse fejlődését, hiszen a morgusz nem a saját múltjában találja meg a jóság alig pislákoló szikráját, így sokkal nehezebb utat kell bejárnia, hogy találkozzon a barátság, a gondoskodás és a segítségnyújtás erejével, miáltal ugyanaz a Grumpusz marad, csak épp’ megismeri önmaga kedvesebb, jobb verzióját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk