rés a présen

„A világ minden tájárólˮ

  • rés a présen
  • 2024. május 29.

Könyv

Adéla Gálova igazgató, Cseh Centrum

rés a présen: Mi a Cseh Centrum és az Irodalom Éjszakája közös története?

Adéla Gálova: Az Irodalom Éjszakája egy olyan esemény, amelyet egyenesen Csehországból importáltunk ide. És nem csak ide, számtalan más országba, ahol cseh centrumok működnek, így valóban nemzetközi esemény. Csehországban az idén 18. alkalommal, Magyarországon – ahol évente Budapest és Debrecen ad otthont a rendezvénynek – 9. alkalommal lesz. Debrencenben május 31. és június 2., a fővárosban június 5. és 7. között. A cél egyrészt a kortárs irodalom széles körű népszerűsítése, különös tekintettel az európai irodalomra; másrészt a többnyelvűség és a fordítói munka jelentőségének hangsúlyozása, beleértve a kis nyelveket is. Nem utolsósorban rendkívüli élmények nyújtása egy egyedi koncepción keresztül.

rap: Hol zajlanak a rendezvények?

AG: Budapesten az idén először átkelünk a Dunán: Pestről Budára. Ez összhangban van az idei év átfogó mottójával: „túlsó part”. Arra is gondoltunk, hogy ez a fogalom mennyire jól alkalmazható az irodalmi szövegekre, amelyek szeretik a fantázia tereibe repíteni az olvasót. Ezúttal Buda legszebb helyein barangolhat a közönség Gül Baba türbéjétől a Dunán horgonyzó szállodahajóig. Debrecenben az Irodalom Éjszakájának szerelmesei a belvárosban hallgathatják meg a felolvasásokat. A megszokott helyszínek listája ott is újakkal bővült az idén.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!