rés a présen

„A világ minden tájárólˮ

  • rés a présen
  • 2024. május 29.

Könyv

Adéla Gálova igazgató, Cseh Centrum

rés a présen: Mi a Cseh Centrum és az Irodalom Éjszakája közös története?

Adéla Gálova: Az Irodalom Éjszakája egy olyan esemény, amelyet egyenesen Csehországból importáltunk ide. És nem csak ide, számtalan más országba, ahol cseh centrumok működnek, így valóban nemzetközi esemény. Csehországban az idén 18. alkalommal, Magyarországon – ahol évente Budapest és Debrecen ad otthont a rendezvénynek – 9. alkalommal lesz. Debrencenben május 31. és június 2., a fővárosban június 5. és 7. között. A cél egyrészt a kortárs irodalom széles körű népszerűsítése, különös tekintettel az európai irodalomra; másrészt a többnyelvűség és a fordítói munka jelentőségének hangsúlyozása, beleértve a kis nyelveket is. Nem utolsósorban rendkívüli élmények nyújtása egy egyedi koncepción keresztül.

rap: Hol zajlanak a rendezvények?

AG: Budapesten az idén először átkelünk a Dunán: Pestről Budára. Ez összhangban van az idei év átfogó mottójával: „túlsó part”. Arra is gondoltunk, hogy ez a fogalom mennyire jól alkalmazható az irodalmi szövegekre, amelyek szeretik a fantázia tereibe repíteni az olvasót. Ezúttal Buda legszebb helyein barangolhat a közönség Gül Baba türbéjétől a Dunán horgonyzó szállodahajóig. Debrecenben az Irodalom Éjszakájának szerelmesei a belvárosban hallgathatják meg a felolvasásokat. A megszokott helyszínek listája ott is újakkal bővült az idén.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.