Könyv

Bringamesék - Dani és a kék bicikli

  • Koller Gitta
  • 2014. január 5.

Könyv

Biciklizni nagyon trendi, főleg a városban. Mert vidéken mit sem törődve a trendiséggel, mindig is bicikliztek az emberek, egyszerűen azért, mert praktikus, kéznél és ingyen van. A Bringamesék főhősének, Daninak a biciklije hogy s hogy nem, nocsak, egy vidéki padlásról kerül elő.

A városban élő család falura megy nyaralni, ekkor bukkannak rá a papa gyermekkori jószágára. Régi és új - duplán érdekes. (Naná, hogy az a városi szülőfajta jut eszünkbe, az a vidékről Budapestre szakadt, aki otthagyta egy időre a biciklit letámasztva, aztán gyereke született, és most örömmel megy vissza érte.) Mindenesetre a városi kisfickó ügyesen megtanul biciklizni, ha már a falusi nyaralás amúgy olyan uncsi. Biciklizés közben aztán tágra tárul a világ: fű, fa, virág. Lila zivatar, kék napsütés, kutyák, macskák, szomszédkislány - minden és bármi szembejöhet vagy elgurulhat mellette. A kaland pedig csak ezután kezdődik.

A "Boribon-méretű" könyv kellemes kivitelű, színes rajzai kedvesen egyszerű, ugyanakkor részletekkel teli világot körítenek a bringa mellé, és szöveg nélkül is elmesélik a történetet a kicsiknek (talán egy kicsit többet is), ha a mami a negyedik elolvasás után már szívesebben állna fel a fotelből. A sztori - legalábbis eme első - nincs túlbonyolítva: se különösebb fordulat, se nagy tanulságok nincsenek benne. A szerző a mese végére megérezhette ezt, és egy életre kelő plüss kutyus orrából gyorsan színes buborékokat fújatott. Ez további mélységekbe viheti az olvasót, mondjuk a gyermekpszichológia tengerén...

Tea Kiadó, 2013, 42 oldal, 1890 Ft

Figyelmébe ajánljuk