Depardieu mellett egy sámán is fellépett Szőcs Géza buliján

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 2.

Könyv

Képek és videók egy szürreális költői estről. De a sok vidám pillanat közben azért emlékeztessük magunkat: itt a magyar állam pénzével és a magyar állam tekintélyével szórakoznak.

A Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíj, a Szőcs Géza által alapított „költészeti Nobel-díj” viszontagságos történetéről először akkor emlékeztünk meg, amikor 2012-ben rögtön az első díjazott visszautasította az elismerést (lásd: A zsidók már Janus Pannoniust sem tisztelik).

Pénteken, amikor átadták a díjat két igazi költőfejedelemnek, a libanoni Adonisnak és a francia Yves Bonnefoy-nak, összefoglaltuk, miért nem lett és lehet ebből rangos nemzetközi kitüntetés.

Adonis olvas

Adonis olvas

Fotók: Németh Dániel

 

Többek között azért sem, mert borzasztó kínos, hogy mindent Szőcs Géza csinál: „nem csupán az ötletgazda, hanem ő a díjat hivatalosan alapító Magyar PEN Club elnöke, továbbá a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíj Alapítvány kuratóriumának elnöke, és ha már arra járt, beült az öttagú zsűribe is. És ha már beült, akkor nyilván ott is ő lett az elnök”.

false

 

Neki egyedül is megy

Neki egyedül is megy

 

 

Hétfőn a vízivárosi Kapucinus házban ünnepelték a díjazottat. Yves Bonnefoy nem tudott eljönni, a pécsi díjátadó után egészségügyi okokból hazautazott. Bár a sztárvendégek biztosan vonzottak volna látogatókat, mégis egy kis pincében tartották a rendezvényt, ráadásul elvileg zárt körben.

Alig fértek el

Alig fértek el

 

De legalább a kiválasztottak fotózkodhattak a mindig virágos kedvű Depardieu-vel. Csak úgy röpködtek a szelfik, és a mester még Monsieur Szőccsel is összeállt pár képre.

false

Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere saját testi épségét veszélyeztetve, kanyarból fotózott.

false

A tüneményes Adonis jobbján tolmácsa, Tüske László arabista, az OSZK új főigazgatója. Ő szerkesztette a költő első magyar nyelvű válogatott kötetét, amely a díj melléktermékeként – és legfőbb jótéteményeként – most megjelent.

A tolmács szerepében Tüske László, az OSZK új főigazgatója

 

 

Hobo azzal aratta a legnagyobb sikert, hogy nagyon mély hangja van.

false

És miután Hobo magyarul, Depardieu franciául, Adonis pedig arabul olvasta fel ugyanazt a verset, Szőcs Géza felpattant, és az utolsó szavakat elmondatta velük egymás után, miközben saját maga karmesterré változott. A videó minőségéért elnézést kérünk, nem készültünk rá, de ezt muszáj volt megörökíteni.

Az megvan, amikor egy sámán körbetáncolja a Parlamentben a Szent Koronát? Az abszurd videó két éve bejárta a netet, és Adigzsi, a tuva sámán kis időre híres lett. De ez mintha nem tűnne elégséges indoknak, hogy fellépjen egy költészeti díj ünnepségén. A backstage-ben röhécselők szerint ő Depardieu unokatestvére, akit most akar befuttatni. Bár az állítás igazában kételkedünk, ennél épeszűbb magyarázatot egyelőre nem találtunk.

Aki megzavarodott volna a sámán révületbe forduló produkciójától, Szőcs Géza pálinkájával nyugtathatta magát. Egészségünkre.

false

 

Fotó: urfi

Figyelmébe ajánljuk