Ez egy mocsaras, leszbikus noir – Irvine Welsh szépíró

Könyv

Most, hogy megjelent a Mocsok, a Trainspottinggal befutott szerző '98-as regénye, elérkezettnek láttuk az időt, hogy néhány mocskos dologra mi is rákérdezzünk. Drogok Amerikában, leszbikusok Miamiban, nemmel szavazók Skóciában – a nagyon welshes válaszok e-mailen érkeztek.

magyarnarancs.hu: A Mocsok főhőse (kritikánk a regényből készült filmről itt) egy rasszista disznó, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. Önt vádolták már meg rasszizmussal vagy bármilyen más izmussal?

false

Irvine Welsh: Hogy vádoltak-e? Minden izmussal megvádoltak már, ami csak létezik a nap alatt. Szerencse, hogy a vádlóim egyike sem állt a helyzet és a komolyan vehetőség magaslatán. Különben is, valakinek a leizmusozása annyira olcsó és lusta dolog már. Jó a másik ember marginalizálására, de ennyi. A lusták fegyvere.

magyarnarancs.hu: A Mocsok erősen disznó főhőse az erős függőséget okozó szerek közül a pornó szerelmese is. Bírja a műfajt ön is?

IW: Nem vagyok egy nagy pornórajongó. Ha van egy kis gógyid meg egy kis fantáziád, minek a pornó, a legjobb cucc úgyis az, ami a fejedben pörög.

false

magyarnarancs.hu: Az ideje jó részét az Államokban tölti. Jónak tartja, hogy számos állam legalizálta a marihuánát?

IW: Ha a magánvéleményemre kíváncsi, akkor baromira nem érdekel, hogy legális-e vagy sem. De ha kicsit eltávolodok magamtól, akkor azt hiszem, igen, jó dolog. Jó dolog, ha az ember azt csinálhatja, amit szeret, ameddig nem köt bele másokba.

false

magyarnarancs.hu: Vásárolt már legálisan drogot?

IW: Igen, Nurofent.

magyarnarancs.hu: Korábban azért a patikában nem kapható, keményebb szereket sem vetette meg. Droghasználóként milyen szakaszokra osztható a herointól a zöld teáig ívelő pályafutása?

IW: Érdekes módon sosem korszakoltam így a karrieremet.

magyarnarancs.hu: Gondolom, nem volt vidám, hogy szülőföldje, Skócia, nem vált függetlenné…

IW: Szerintem a legjobb dolog, ami Skóciával történhetett volna, az a függetlenség. Kihagyott helyzet volt. De tiszteletben kell tartani, hogy az ott élők így döntöttek. Persze csalódással töltött el, hogy elmaradt a függetlenség, de azért nem voltam vigasztalhatatlan. Az Egyesült Királyság szerintem így is, úgy is az utolsókat rúgja.

magyarnarancs.hu: Mi volt a leghatásosabb kampányhúzása?

IW: Én nem kampányoltam. Írtam néhány cikket, melyekben kifejezésre juttattam a véleményemet. Ez minden.

false

magyarnarancs.hu: A legpiszkosabb kampányhúzás melyik volt?

IW: A Nem-kampány tele volt félelemmel és a legnevetségesebb abszurditásokkal. De hát így van ez, ha az embernek nincsenek észérvei. Egyetlen ésszerű gazdasági vagy társadalmi érv sem szól az Egyesült Királyság fennmaradása mellett.

magyarnarancs.hu: Azt hallottuk, hogy az HBO-nak dolgozik manapság; Will Smith és Jay-Z produceri felügyelete alatt ír tévésorozatot az elektronikus tánczene, az EDM világáról. Mi igaz ebből?

IW: Nyakig vagyok egy csomó tévés és filmes projektben. Ahogy az már lenni szokott, a legtöbből nem lesz semmi. Az van, hogy ha elkezdesz beszélni róluk, azzal magad ásod meg a sírjukat. Én most nem nagyon ásnék, úgyhogy inkább kihagynám a válaszadást.

false

magyarnarancs.hu: Legutóbbi regénye a jól hangzó A sziámi ikrek szexuális élete címre hallgat. Részletezné a könyvben szereplő legforróbb szexjelenetet?

IW: Tűzforró szexjelenetekkel van tele a könyv. Mégis mit várt! Ez egy mocsaras, miamis, leszbikus noir.

A szerzővel folytatott korábbi beszélgetésünk – melyben fény derül a fénymásolt farkak skót szokására – itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk