Járt utakon

Feketéné Kordé Katalin: A Balaton és környéke

  • B. I.
  • 2006. október 5.

Könyv

A Panoráma útikönyvsorozat 1957 óta meghatározó szereplője e speciális piaci szegmensnek.

A Panoráma útikönyvsorozat 1957 óta meghatározó szereplője e speciális piaci szegmensnek. A siker egyik oka minden bizonnyal a kiszámíthatóság, az évtizedek alatt kialakult, következetesen alkalmazott egységes kötetfelépítés. Az egyes darabok a város- és országismertetéseken, a szorosan vett turisztikai információkon túl rendre vázolják az adott tájegység geológiai történetét és sajátosságait, valamint történelmi és kultúrhistóriai vonatkozásait.

Így van ez a Balaton-útikönyvben is: az első kétszáz oldal egyfajta földtani, biológai, művelődés- és helytörténeti - helyenként részletekbe menő, helyenként mindössze általános ismertetésekre szorítkozó - összefoglalás. Az e fejezetet (A Balatonról általában) követő 30 oldalnyi információzuhatag (közlekedés, utazási irodák, szállások, strandok, programok stb.) jelzi először, hogy mégiscsak egy gyakorlati használatra szánt könyvvel van dolgunk. A voltaképpeni útikalauz az északkeleti parttól Balatonfüred irányába indulva járja körbe a tavat és közvetlen környékét. Az ismertetők világosak, áttekinthetők, az egyes szövegrészekhez kapcsolódó térképes illusztrációk könnyen megtalálhatók. A részfejezetek szerkezete a kötetstruktúrát követi: a rövid történeti összegzések után praktikus utazási tudnivalók, tanácsok, turistaútvonalak leírásai; amit pedig a szerző kiemelendőnek tart, arról egy keretes anyag külön is szót ejt.

Az ilyesfajta, a tárgyismertetésben a teljességre - de legalábbis annak látszatára - törekvő kötetek több hibát is elkövethetnek. Részben könnyen elvéthetik az arányokat, részben fölösleges ismertetőkkel terhelhetik az olvasót. A könyv ezeket az akadályokat összességében jól veszi - de hibátlannak azért korántsem nevezhető. A terjedelmes bevezető és az alegységnyitó szövegek (a történeti ismertetők) olykor átfedik egymást, továbbá a feldolgozott iszonyatos anyagmennyiség is kifogott néhányszor a szerzőn. Előfordulnak apróbb ténybeli tévedések (például Rónay György nem 1973-ban, hanem 1978-ban hunyt el - 507. oldal), semmitmondó, esetleg az adott "látnivaló", avagy kulturális vonatkozás jelentőségét eltúlzó értékelések (mondjuk egy Garay János-vers teljes terjedelmű közlése - 190. oldal), és egy-két mulatságos félreértés (egy X. századi eseményt fölidézve a "szlovén származású" Karolingot említi a könyv - 112. oldal). E bakik és esetenkénti aránytévesztések azonban nem rontják az összképet; A Balaton és környéke című összeállítás vállalt céljának jól megfelel, s megbízhatóan hozza a Panoráma sorozattól elvárt szintet.

Panoráma, 2005, 788 oldal, 5420 Ft

Figyelmébe ajánljuk