Könyv

Kihangosított kaparászás

Konrád György: Itt, Európában

  • Pogrányi Péter
  • 2014. augusztus 11.

Könyv

A frappáns és szép borítón a magyar angyalos középcímert az EU-t jelképező tizenkét csillag veszi körbe, némi iróniával egybeszőve nemzeti és európai szimbólumainkat; ez rögtön politikai állásfoglalásnak is tekinthető, ha felidézzük, hogy nemcsak szélsőjobboldali politikusaink szokták dühüket az EU-s zászlón kitölteni, de a Parlament épületéről és a miniszterelnök mögül is hiányzik mostanság.

Konrád a kötetben az európai integráció szorosabbá tétele mellett érvel, kétségek nélkül, egyértelműen és kizárólagosan pozitívnak látja, láttatja az EU jelenlegi szerepét és általa elképzelt jövőjét - de ez csak a könyv egyik vonulata. Ugyanilyen fontossá válik benne a mai magyarországi politikai helyzetre való reflektálás, illetve a történeti perspektíva érvényesítése: ebből a szempontból egy átfogó, már-már lírai áttekintés e kötet mindarról, amit a homo politicus fontosnak tekint ma elmondani a jelenről és a múltról.

Az esszé műfaja nem jellemzi pontosan a száznegyvenhat rövid fejezetből összegyúrt szövegfolyamot, hiányzik belőle annak tágassága, kísérletező kedve. Saját meghatározása szerint "egy idős ember kaparászása a saját tudatában", nyilvános töprengés. Ennek megfelelően igen csapongó, gyakoriak az ismétlések, egy-egy témához gyakran ugyanazokkal a szavakkal tér vissza. Ez nem feltétlenül lenne baj, az már sokkal inkább, hogy a felvetett témákat (találomra néhány példa: nacionalizmus, szolidaritás, humanizmus) majdnem mindig annyira általános fogalmak segédletével tárgyalja, hogy megfoghatatlanok maradnak: sem vitára, sem továbbgondolásra nem csábítanak. Persze a töprengőnek szíve joga, hogy akár saját gondolataiba gabalyodva, akár monomániásan ismételgetve érveit csak beleegyező hümmögésre tartson számot, ám ez akkor is az olvasó diszkomfortérzéséhez vezet, ha történetesen egyetért a tételeivel.

Konrád számára kiemelten fontos az írástudók felelőssége, a humán értelmiség szerepe: nosztalgiával tekint vissza arra az időre, amikor meghatározó, irányadó volt ez a pozíció, és nem látszik észrevenni, hogy ez ma már teljes anakronizmus: "A tizenkilencedik században az írók gondolták el a nemzeti kultúrákat. Most az a kihívás áll az írástudók előtt, hogy legyen elképzelésük az európai kultúráról." A humanista műveltség eszménye, az értelmiségi lét politikai energiává minősül, hiszen "az Európai Unió értelmiségi tudást feltételező építmény, és inkább olyan embereknek tetszik, akiknek legalább érettségi bizonyítványuk van, mert ezek talán megértik a föderáció ésszerűségét." Sőt odáig megy, hogy "az autonóm értelmiségeknek szellemi felügyelet alatt kell tartaniuk a nemzetállami kormányokat." Ezek szerint nincs más dolgunk, mint megvárni, míg ideér a felvilágosodás, és végre mi is belátjuk a szükségszerű lépéseket. Miközben egyfelől a politikai apátia, másfelől a nacionalista populizmus betetőződése jellemzi leginkább a magyar közéletet, nemcsak tévedésnek, de károsnak is tartom az olyan megállapításokat, mint hogy "a kevésbé művelt rétegek közéleti retorikája a nacionalizmus". Konrád újra és újra felhozott példái, a 20. századi diktatúrák történetei is pont ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Ezek a példák nagyon is élőek, hiszen első kézből gyűjtött élményeket a különböző diktatórikus rendszerek működéséről. Így foglalja össze sűrű életrajzát: "Tizenkét éves voltam, amikor a nemzetiszocializmust túléltem. Tizenöt éves voltam a kommunizmus erőteljes bevezetésének évében, együtt korosodtam vele, és ötvenhat éves voltam, amikor a rezsim kimúlt." A háborúskodás esélyének minimalizálását és - Konrád szerint - a szélsőséges ideológiák korlátozását jelképező Európai Unió ebből a perspektívából válhat feltétlenül támogatott politikai céllá - miközben a túlbürokratizált, évek óta válságban levő és a szélsőségek megfékezésére képtelen szervezetet érintő praktikus kérdések nem kerülnek elő.

Hasonló jelenséggel találkozunk a magyar politikai helyzet elemzésekor is. Konrád ugyanazokat az értékeket kéri számon, mint Európa egészén, azaz a biztonságot és a szabadságot. Ám a konföderáció eszményével szemben nálunk éppen ellentétes folyamatok zajlanak. "Ahogy Európa kettéosztása is rossz volt, úgy egy társadalom kettéosztása is rossz: oldódás nélküli, folyamatos, szóbeli polgárháború" - e kettéosztást pedig a jobboldal felelősségének tekinti. Bírálja Orbán Viktort és pártját a kompromisszumok kiiktatása, a "centrális erőtér" politikája, nacionalizmusa miatt, de kritikája inkább csak kompiláció az elmúlt évek ellenzéki publicisztikájának érvkészletéből, és könnyen össze lehet foglalni a 106. fejezet címével: Orbán és a kormány a probléma maga.

"Sokan reméljük, hogy a társadalom ezúttal is erősebb lesz, mint az állam" - így zárul a könyv. Miközben osztom a szerző reménykedését - és egy halvány kérdőjelet rajzolok az "is" fölé -, azt hiszem, ebből a mondatból azokat a szövegeket is sikerülhetett volna kibontani, amik ebből a könyvből sajnos hiányoznak. Amik nemcsak körülírják a jelenségeket, de az okokat is feltárják.

Európa, 2014, 232 oldal, 3290 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.