Tartalom

(2014-07-10)

Snoblesse
Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Kulcs, jel, bár

Az úgy volt, hogy a 4. fejezetet egy 17. század eleji rózsakeresztes-alkimista szövegből, a Michael Maier-féle Atalanta fugiensből vett mottó indítja: "Aki kulcs nélkül próbál bejutni a Filozófusok Rózsalugasába, olyan, mint aki láb nélkül akarna járni."

Publicisztika

Publicisztika

Diplomáciai vadászszezonok – A külügy keletiesítése

A 2014-es parlamenti választások után jó okkal lehetett azzal számolni, hogy a diplomáciai struktúrában nem lesznek komolyabb változások: ugyanaz a párt maradt hatalmon, amely az előző négy esztendőben vezette az országot, ezért ésszerűnek tűnt, hogy nincs értelme megbolygatni azt a külügyi gárdát, amely számtalanszor bizonyította lojalitását. Ehhez képest tömeges leépítés történt, elbocsátások és áthelyezések - hogy miért, arra egyelőre nincsenek válaszaink. Ami tény: Martonyi embereivel legalább oly kurtán-furcsán bántak el, mint azokkal a külügyesekkel, akiket még 2010-ben az előző kormányok hagytak örökül Orbán Viktornak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Visszamenőben

Rákúrnak a bankok megint. A részletek még nem teljesen világosak, így az sem, hogy mennyi lesz az annyi, de sok. (A pénteken elfogadott törvény lapzártánkkor nyilvánosan még nem hozzáférhető, a vonatkozó szabályozás pedig őszre nyeri el végleges formáját, addig mindenki számol). Még az se biztos, hogy csak a Kúria minapi ítéletét viszik majd át törvényekbe, ami ugye azt szögezte le, hogy a) az árfolyamrés gáz, b) gáz lehet az egyoldalú banki kamat- és költségemelés is, c) az viszont nem gáz, hogy az adós euróban vagy svájci frankban számolva vette fel a hitelét anno, és ugyancsak abban számolva kell megadnia.

A szerk.

A szerk.

Az a misztikus vonal

A magyarországi baloldalnak úgy kellene már egy kis siker, mint egy falat kenyér - nyilvánvaló: az életben maradáshoz. Ahhoz, hogy nagyra hivatott, tehetséges fiatalok lássák meg benne a társadalmi szerepvállalás kitüntetett terepét, s igen, az eredményes politikai karrier lehetőségét. Magyarországnak úgy kellene egy kis baloldali siker, mint egy falat kenyér, mielőtt hosszú-hosszú időre belesüppedne a dolgai változtathatatlanságának depressziójába, beletörődne az "egész elfogadhatóba", s mielőtt kezdené elhinni a mindenkori szabadságharcai indoklási szakaszának hazugságait.

Külpol

Sarkozy ügyei

Külpol

Zavaros forrásból

Ilyen még nem fordult elő a megszületésében Charles de Gaulle személyéhez kötődő "ötödik köztársaság", az erős elnöki rendszer történetében. Az első számú hivatal egykori birtokosát még sohasem vitték a nagy nyilvánosság előtt vizsgálóbírói kihallgatásra, pedig nem Sarkozy az első, aki összeütközésbe került a törvénnyel. Jacques Chirac például még börtönbüntetést is kapott - igaz, csak felfüggesztettet, de a per nem ilyen látványos körülmények között zajlott. Sarkozyt ráadásul állítólag órákig várakoztatták, mire a tényleges kihallgatása megkezdődött - ezúttal egy viszonylag frissnek mondható, befolyással történő visszaélési és korrupciós ügyben.

Belpol

Belpol

"Nem fértek bele a cigányok"

Feischmidt Margit társadalomkutató az újnacionalizmusról

Bár ez nem szükségszerű, a magyar nacionalizmus erős tartozéka a másság megteremtése és kirekesztése - állítja a Nemzet a mindennapokban kötet társszerzője. Feischmidt Margit szerint nincs éles határ a Fidesz és a Jobbik nemzetstratégiája között.

Menedzsereket küld az egyetemekre Orbán

Belpol

Ostromlott erődök

A felsőoktatási törvény módosítása és a terület új államtitkárának kinevezése is arra utal, hogy a kormány érvényesíteni kívánja a saját és a hozzá közel álló gazdasági szereplők érdekeit az egyetemeken.

Belpol

"Saját szavazói büntették meg az MSZP-t"

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke

Múlt csütörtökön Kunhalmi Ágnest választotta budapesti elnökének az MSZP budapesti küldöttgyűlése. A politikus szerint az EP-választási kudarc nem a párt reális támogatottságát mutatja, de a szavazók mobilizálásához baloldali kultúraváltásra van szükség. Nem hallgatja el az MSZP belső vitáit a hajléktalanság kriminalizálásáról vagy a "cigánykérdésről" sem.

Gazdaság

Kivonul a Danone

Gazdaság

Belátták

Nincs elegendő alapanyag - hazai tej -, a megcélzott vásárlórétegnek tett be legjobban a gazdasági válság, lehetetlen a jogszabályi környezet - besokallt a Danone.

Könyv

Könyv

Könyv

Minden Egész, nem törött

Michael-Thomas Liske: Leibniz

Manapság már aligha élnek köztünk univerzális géniuszok, akik nem pusztán passzív, enciklopédikus tudással bírnak (és ennyiben "csak" akadémiai tudású polihisztorok volnának, akik ma már szintén valószerűtlennek tűnnek), hanem egy személyben kifejezetten megtermékenyítőleg, forradalmilag is képesek hatni, és új irányt adni a kor legkülönfélébb elméleti és gyakorlati tudományágainak, filozófiájának, politikájának.

Könyv

Könyv

Kihangosított kaparászás

Konrád György: Itt, Európában

A frappáns és szép borítón a magyar angyalos középcímert az EU-t jelképező tizenkét csillag veszi körbe, némi iróniával egybeszőve nemzeti és európai szimbólumainkat; ez rögtön politikai állásfoglalásnak is tekinthető, ha felidézzük, hogy nemcsak szélsőjobboldali politikusaink szokták dühüket az EU-s zászlón kitölteni, de a Parlament épületéről és a miniszterelnök mögül is hiányzik mostanság.

Zene

Interjú

Zene

"Nem féltem a klasszikus zenét"

Fazekas Gergely zenetörténész

Válság vagy aranykor, közönségnevelés legóval. A Zeneakadémia ifjúsági programjai, a "Liszt-kukacok akadémiája" gazdáját és a Rózsavölgyi Kiadó főszerkesztőjét a klasszikus zene népszerűsítéséről kérdeztük.

Film
Interaktív

Rádió

Interaktív

Pénz, Hatalom, Gyönyör

Nemzeti Nagyvizit

Ha létezne Guinness-rekordja annak, hogy hányszor lehet kimondani huszonöt perc alatt a család szót, a Nemzeti Nagyvizit legutóbbi adása jó eséllyel pályázhatna rekorddöntésre. Nincs ezzel különösebb gond, csak hát ennek is pont annyi értelme van, mint megfőzni a világ leghosszabb virslijét, vagy fél perc alatt meginni egy üveg ketchupot.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

"Beledögleni a finomságba"

Imre Mariann: A mulandóság rögzítése

A kilencvenes évek magyarországi kortárs művészetében két nagy (vagy vezető) trend uralkodott: a figuratív festészet újjáéledése és az ún. nőművészet megjelenése. Ez utóbbit (a nyugati mintákat követve) számos elméleti írás és kiállítás próbálta népszerűsíteni és pozicionálni.

Lokál

Interjú

Lokál

"Túl biztosra mentünk"

Baán László miniszteri biztos és Szemerey Samu urbanista a Liget Budapestről

Nálunk csak projektek vannak, melyek jó esetben igyekeznek párbeszédet folytatni a környezetükkel, de naivitás elvárni, hogy a döntések társadalmi diskurzusból szülessenek meg - derül ki a vitából, amelyet a Szépművészeti főigazgatójával, a múzeumi negyed fejlesztését irányító Baán Lászlóval és a terveket bíráló építésszel, Szemerey Samuval folytattunk.

Sport
Tudomány

Lépfenejárvány Magyarországon

Tudomány

Hát marhák ezek?

Az állat-egészségügyi szabályok durva (és aligha egyedi) megszegése miatt tört ki a Tisza-vidéki, számos honfitársunkat megbetegítő lépfenejárvány. Pedig ezzel nem kellene viccelni.

Tévétorrent
Ételhordó