KÖNYVMELLÉKLET - Stay Brutal! 21 metáldal – 21 írás a metálról

Különös mitológia

Könyv

A kötet szerkesztőjéről, Cserna-Szabó Andrásról nem titok, hogy rajong a metálzenéért.

Egy interjújában azt mesélte, hogy gyermekkori álma az volt, hogy felnőttként a Metal Hammerbe írjon lemezkritikákat. Ez sajnos sosem valósult meg.

Most viszont felkért 21 magyar szerzőt, hogy válasszanak egy számukra kedves metáldalt, és írjanak valamit róla, műfaji megkötés nélkül. A dalválogatás olyan lett, mint egy igazán merész válogatáskazetta. Nem az a fajta, amit az ember a szerelmének készít az első hetekben, hanem sokkal inkább olyan, mint amit a haverjának csinál, hogy lenyűgözze zenei műveltségével – de azért a biztonság kedvéért elhelyez néhány megkerülhetetlen slágert is.

„Szóval ez a könyv a metálzene egy lehetséges története. Egy speciálisan magyar és irodalmi szemszögből” – írja Cserna-Szabó a bevezetőben, ezzel mintegy frappánsan összefoglalva a könyvet. A szövegek sorrendjét a választott dalok kiadási dátuma szabta meg, így az 1970-es Black Sabbath-daltól közeledünk a jelenig, amikorra az egykoron egységesnek tűnő metálzene már milliónyi alzsánerre tagolódik szét.

Kissé meglepő módon a hőskorszaknak tekinthető 80-as évek mindössze 4 dalban idéződnek meg, a metál szempontjából talán kevésbé diadalmasnak mondható következő évtized viszont annál hangsúlyosabb a szelekcióban. Van emellett néhány olyan dal, amelynek az ortodox értelemben vett metálhoz való viszonya véleményes (Alice Cooper: No More Mr. Nice Guy, Guns N’ Roses: November Rain, Nine Inch Nails: The Day the World Went Away), de ezen fennakadni legfeljebb pár másodpercre érdemes, mert a metálmitológiához ezek az előadók is bőven hozzáadták a magukét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk