MAREK KRAJEWSKI: HALÁL BRESLAUBAN

  • - kg -
  • 2010. május 20.

Könyv

Breslau, 1933. május 13., szombat, éjjel egy óra: megtalálják a 17 éves bárókisasszony beleit. Fodros halomban terülnek el az összeszabdalt test mellett.

Breslau, 1933. május 13., szombat, éjjel egy óra: megtalálják a 17 éves bárókisasszony beleit. Fodros halomban terülnek el az összeszabdalt test mellett. Az ablakon vérrel írt jelek. A hasüregben egy apró skorpió. Ugyanaznap délután 2 óra: Mock bûnügyi tanácsos kihallgat, üt és a korszellemmel egyetértésben zsidózik. A nácik már a spájzban vannak. A szabadkõmûvesek mocorognak. Breslau, 1933. május 15., hétfõ, reggel kilenc: Mock viszszautasítja a Gestapo szivarját. Berlin, július 4., szerda, reggel fél hat: Herbert Anwaldt berlini nyomozó és második számú regényalak kinyitja a szemét. Breslau, 1934., július 7., délután öt óra: Mock hideg Haselbach sört iszik, és betiltott szerzõtõl, Freudtól olvas. Másnap, déli tizenkettõ: Anwaldt paranormális jelenségeket gyanít. Breslau, 1934. július 8.: könyörtelen a breslaui éjszaka. Két nappal késõbb, este nyolc: Anwaldt visszanyeri az eszméletét, majd darazsakkal kínozzák.

Tovább is van, de nem lõnénk le, mi történik 1934. július 14-én, este hatkor, vagy július 16-án, hétfõn, délelõtt tízkor, vagy Mezopotámiában, a Hidzsra hatszázegyedik évében, Szafar hónap második napján (óramegjelölés nélkül). Elég legyen annyi, hogy Marek Krajewski skorpiókban, kínzóeszközökben és titkos társaságokban gazdag, de tisztességesen megírt regényalakokban szegényes történelmi ponyvájában minden marhaságnak megadja a pontos idejét, és ugyanilyen akkurátusan jár el a korabeli breslaui útvonalak leírásában. Dicséretes felkészültségre vall, hogy a szerzõ (civilben egyetemi tanárember) tudja, hogy a Marktplatzról nyílott a Schweidnitzer Strasse, de ettõl még nem lesz hitelesebb, aki elhalad rajta. A fõszereplõk mindenesetre ponyvafapofával tûrnek minden fordulatot, ami egy "hõségben izzó, gonosz városban" és a "könyörtelen breslaui éjszakában" nem is kis teljesítmény.

Fordította: Hermann Péter. Magvetõ, 2010, 319 oldal, 2990 Ft

**

Figyelmébe ajánljuk