KÖNYVMELLÉKLET

Megálmodtalak

  • Scheer Katalin
  • 2019. július 13.

Könyv

A terhesség közügy, ironizál a könyv férfi szerzője – várandós apa, nem mellesleg író –, amikor felesége és szerzőtársa – várandós anya, nem mellesleg pszichológus – újra meg újra kiakad a jártában-keltében rázúduló, kéretlen szüléstörténetektől, jó tanácsoktól, pocaktapogatásoktól. Évekkel később mégis úgy döntenek, közzé-, vagy­is hát közüggyé teszik várandósságaik történetét. A gyerekváró krónika időközben kurrens műfajjá vált, írók, újságírók, pszichológusok, celebek számolnak be szülővé válásuk rögös útjáról (a teljesség igénye nélkül: Szécsi Noémi, Szily László, Szél Dávid, Szinetár Dóra), többnyire ugyanattól az indíttatástól vezérelve: le akarják kaparni a szülőségről a századok alatt rárakódott rózsaszín vagy éppen arany mázat.

Peer Krisztina és Kele Fodor Ákos Megálmodtalak című könyvének újítása, hogy hol az anya, hol az apa aspektusából láthatunk rá ugyanazokra a történésekre. Ettől azonban ne várjunk akkora drámai feszültséget, mint az Affair első évadától. Peer és Kele Fodor kettőse irigylésre méltóan harmonikus, kapcsolatuk az empátia, az önreflexió és a humor diadalmenete. Az egyetlen igazi kihívást a magyar egészségügy lernéi Hidrája jelenti számukra (tudják, ez az a szörny, amelynek ha levágják egy fejét, kettő nő helyette), és ezzel bizony még a pszichológus-író pár sem képes megbirkózni.

Pedig annyira vártam a népmesék igazságának beteljesedését, hogy legalább a harmadik szülésnél táltosodjanak meg ezek az igazi entellektüel szülők, és szereljék le az orvosok-ápolók flegma, lekezelő kommunikációját, vagy vegyék fel a nyúlcipőt, és addig meneküljenek, míg nem találnak valakit, aki mellett biztonságban és méltóságban hozhatják világra legkisebb gyermeküket. Mert ha ők sem tudják meghekkelni a rendszert, és maradnak a „Máté doktor úr holnapi császára”, akkor itt tényleg nem fog változni semmi.

Tea Kiadó, 2018, 167 oldal, 3990 Ft

Figyelmébe ajánljuk