Játszótér – könyv

Segítő társak

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár; Ivona Březinová: Add a mancsod!

Könyv

Az iskolakezdés a legtöbb esetben nemcsak móka és kacagás: az új helyzet, az új közösség, pláne akkor, ha valaki nem átlagos, sok szorongást okozhat.

Ezekre a helyzetekre hívja fel a figyelmet Kiss Judit Ágnes A csodabogár, illetve Ivona Březinová Add a mancsod! című könyve. A csodabogár főhőse, Zsófi csonka karral született, korábbi iskolájában csúfolták és kirekesztették emiatt, ezért a szülei átíratják egy másikba. A kislány ugyan megretten a helyzettől, de nem marad egyedül: szekrényében furcsa társra akad, Csodabogárra. A kis lény, amelynek túl sok lábától Zsófi először viszolyog, egyszer csak megszólal, és hamar Zsófi barátjává válik. Súg és segít a nehéz helyzetekben, így aztán a kislánynak sikerül leküzdenie a félelmeit és a gátlásait. Jelentkezik az énekkarba is, lassacskán igazi barátokra talál, végül pedig ő maga segít a csendesebb vagy magányosabb gyerekeknek. A csodabogár bájos mese arról, hogyan lehetséges beilleszkedni és barátokra találni egy új közösségben akkor is, ha valaki nem átlagos. (A könyv emellett nem felejti el felhívni a figyelmet a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványra.)

Březinová könyvében viszont egy teljesen valóságos kutya segít legyűrni az akadályokat. Julek az előző évben még mankóval járt, ám szeptemberben már kerekesszékkel indul iskolába. A gyerekek az elektromos „versenygép” jó oldalát látják, mindenki kipróbálná a masinát, és kísérgetik, segítik Juleket, aki szintén tud segíteni nekik: egyszerre többük hátizsákját is könnyedén hazaszállíthatja. Míg Julek kisebb és nagyobb döccenőkkel megtanulja a közlekedést a kerekesszékén, addig a kutyája, Cézár is elkezdi az iskolát, ahol segítő kutyának képzik ki. A történetben hol Julek, hol Cézár elbeszélését követhetjük, és amíg a kutyus és gazdája különféle izgalmas és humoros kalandokba keveredik, megismerhetjük, milyen az élet kerekesszékkel, ahogy azt is, milyen feladatokban segíthetik gazdájukat a képzett kutyák.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk