Sajnos teljesen vége a cirkusznak Bob Dylan Nobel-díja körül

  • narancs.hu
  • 2017. június 5.

Könyv

Pár nappal a határidő lejárta előtt elküldte beszédét a Svéd Akadémiának.

Miután több hónapos késéssel áprilisban szűk körben átvette a 2016-os irodalmi Nobel-díjat az amerikai énekes, dalszerző Stockholmban, az utolsó pillanatban, 5 nappal a határidő előtt a díj részét képező beszédet is eljuttatta a Svéd Akadémiához, így megkapja a híres pénzjutalmat is.

Végre átvette Bob Dylan a Nobel-díjat

A majdnem félórás beszédet és annak leiratát a Svéd Akadémia honlapján és Facebook-oldalán is közzétette. Sara Danius, az akadémia állandó titkára szerint az előadás „rendkívüli, és mint az várható volt, ékesszóló”.

„Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat a dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam” – kezdi előadását Dylan, aki inspirálói között megnevezi Cervantest, Melville-t és Shakespeare-t is.

Nobel Prize

On 4 June 2017 Bob Dylan recorded his Nobel Lecture in Los Angeles, California. Listen to the audio here and read the lecture at NobelPrize.org. Bob Dylan was awarded the 2016 Nobel Prize in Literature “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”.

Dylan az első zenész, aki az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje: az indoklás szerint azért, mert új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Figyelmébe ajánljuk