rés a présen

„Végén a sorváltással”

  • rés a présen
  • 2024. június 19.

Könyv

J. Kovács Judit drámapedagógus

rés a présen: Hogyan kezdődött az idén 15 éves Kerekítő története? Mi volt előbb, a Kerekítő manó könyv, vagy a Kerekítő foglalkozások?

J. Kovács Judit: Ott kezdődött, amikor angol nyelvtanár szakosként a drámapedagógia és a Hagyományok Háza felé vettem az irányt, aztán ott teljesedett ki az ötlet, amikor a legkisebb, harmadik gyerekem is elkezdte az óvodát. A gyesen töltött kilenc évben a mondókázás a mindennapjaim része volt, a mondókás könyvek gyűjtőjévé váltam, és bújtam a népi forrásokat. Baba-mama foglalkozásokat indítottam, ekkor még nem Kerekítő néven. Észrevettem, hogy nincs olyan mondókás könyv, amely kifejezetten szülőkhöz szól, miközben gyerekkézbe is való és igényes illusztrációk vannak benne. A könyv megjelenésekor azért indítottam módszertani képzéseket, hogy a sorozatban található ölbeli játékokat országszerte átadhassuk a szülőknek, közösséget teremtve, értéket őrizve. Előbb volt tehát a könyv, amely magával hozta a sokfelé elérhető foglalkozásokat. A könyvbe szerettem volna egy kis manót, akihez kötődhetnek a gyerekek, és bábként is megelevenedhet. Így is lett! Kerekítő manó első meséinek kézirata hét évig pihent a fiókban.

rap: Kikkel és hogyan épült ki a Kerekítő univerzuma?

JKJ: Komplex „minden, ami mondóka” módszertani képzéseket kezdtem tartani azoknak, akiket mélyebben érdekelt a téma. Ennek része egy online elérhető, 240 oldalas kézikönyv és az oktatóvideók sora. A résztvevők közül kerülnek ki azok a foglalkozásvezetők, akik háromféle Kerekítő programot tarthatnak kicsiknek: Mondókázót, Manó Tornát és Tippentőt. Intézményi képzéseket is tartok, és 2017-ben felavattuk az első Kerekítő mintaóvodát Mezőlakon. Mára több mint negyven óvoda és bölcsőde csatlakozott. Indult online bábos képzés is, „csoportbáb” néven a kesztyűs báb praktikáiról. Száz százalék gyakorlat, amelyhez a felsőoktatásban nem férnek hozzá az óvodapedagógusok, illetve a kisgyermekeket nevelők. Ebben a projektben Aracs Eszter bábművész a mentorom.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk