Lemez

Amatőr, archív

Radics Béla Aranyalbum 1968–1978

Kritika

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Radics Béla zenekarai (Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus, Alligátor stb.) nem tartoztak ezek közé. Még a gitáros 1982-ben bekövetkezett halála (36 éves volt) sem hatotta meg az illetékeseket, hogy az emlékére összedobjanak egy válogatást, de talán nem is készült 8–10 lemezminőségű felvétel Radics életében. A stúdiófelvételek hiánya minden bizonnyal hozzájárult ahhoz is, hogy a magyar Jimi Hendrix legendáját szinte kizárólag az egykori kollégák és koncertlátogatók költsék, ami odáig vezetett, hogy 2005-ben felavatták a gitáros egész alakos szobrát Angyalföldön, 2013-ban pedig utcát neveztek el róla. A rajongókból alakult Radics Béla Emléktársaság azt is zászlajára tűzte, hogy a fellelhető kalózfelvételeket kiadja. Noha az elmúlt húsz-huszonöt évben számos Radics Béla vonatkozású lemez megjelent a Sakk-Mattól a Tűzkeréken át a Taurusig, a kérdés ugyanaz, mint negyven évvel ezelőtt: létezik-e 8–10 jó minőségű Radics-szám?

Ma már biztosak lehetünk benne, hogy nincsenek ilyen felvételek. „Vállalhatóként” ugyanis általában négy számot, a Taurus 1972-ben és 1973-ban megjelent két kislemezét lehet csak említeni. De ezek közül három Balázs Ferenc dala, amelyeket később a Korál együttessel is elkészített. Így valójában csak egy szám, a Zöld csillag a gitáros szerzeménye, és az egyetlen olyan, hivatalosan megjelent Taurus-dal is, amelyben a szólógitár hangsúlyos, nem pedig az orgona.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

Eredendő bűn

Az Alaptörvényben elismert egyházak számára megnyitott ingyenes ingatlanszerzési lehetőség része annak a folyamatnak, amelyben a politikai hatalom a világi közoktatást minden módon ellehetetleníti, az egyházi fenntartású iskolák lehetőségeit pedig egyre bővíti. Az egyházaknál sem mindenki örül ennek.