Könyv

Politikai konstrukció

Apor Balázs: Láthatatlan tündöklés – Rákosi Mátyás kultusza a sztálinista Magyarországon (1945–1956)

Kritika

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Apor Balázs történész, a Trinity College Dublin keretében működő Centre for European Studies docense módszeresen vizsgálja a kultuszt. A mű eredetije 2017-ben jelent meg angolul a CEU kiadásában (The Invisible Shining). Mivel a munka a nemzetközi közönségnek készült, nagy előnye, hogy térben és időben is kitágított horizonton vizsgálja a Rákosi Mátyás alakja körüli magyarországi kultuszteremtést, és emiatt tud túllépni a mi fejünkben élő sztereotípiákon.

Apor tágabb nézőpontból tekint a kultusz olyan abszurditásaira is, mint a Rákosit dicsőítő versek vagy a történelem átírása. Több oldalról is rájuk közelít, megnézi, más országokban hogyan működtek a diktatúrák, így jóval érthetőbbé válik a magyarországi Rákosi-kultusz, annak céljaival és megjelenési formáival együtt. A pártfőtitkár kultusza ugyanis korántsem (csak) az ő személyétől vagy megalomániájától függött, hanem ahogy Apor rámutat, sokkal inkább a sztálinista vezetőkultusz mintáit másolta, pont úgy, ahogy más közép- és kelet-európai országok vezetőinek kultusza is, akik szintén „Sztálin legjobb helyi tanítványainak” nevezt(ett)ék magukat. A Rákosi-kultusz része volt a sztálinista vezetőkultuszok nemzetközi hierarchiájának is, a moszkvai kapcsolat elemzése, illetve a könyv nemzetközi kitekintései pontosan kijelölik és láthatóvá teszik az olvasónak a kultusz helyét ebben a rendszerben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk