Rádió

Bajnokok reggelije

Elindult a Sportrádió

Kritika

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Kész szerencse, hogy erről nem csak hang-, de videófelvétel is készült. A helyére került tehát mindenki reggeli Levije, ahogy vele együtt az egész stáb, akik hol feszengve (mint Risztov Éva), hol tétován leasszisztálták, ahogyan elődöcögött első adásnapjával a Mediaworks és KESMA alól kipréselt újabb hiánypótló csatorna.

De kinek kellett ez? Erre van egy cinikus-realista válasz, és van egy szakmaiaskodó, belemagyarázó is. Egyik sem valami izgalmas ugyanakkor: az előbbi szerint Orbán Viktornak, az utóbbi szerint senkinek. A 2022. január 17-én a Budapesten és környékén fogható 105.9 megahertzes frekvencián elindult adó programleírásában ezt olvassuk: „Magyarország első és egyetlen sportrádiója a testmozgás, a játék, az egészséges életmód, a siker, a küzdelem, a fair play, a hazaszeretet és az összetartozás jegyében minden »sportos« témában hallatja a hangját.” Már eleve felmerül, hogy – ugyancsak az ajánló megfogalmazása szerint – a „120. évfolyamát kezdő sportnapilap”, a Nemzeti Sport leányvállalataként elinduló csatorna eddigi fájó hiánya miért éppen most vált elviselhetetlenné? Ilyen mértékű hiányérzet esetén az elmúlt 120 évben (mely időszak a rádiózás arany-, illetve ezüst-, bronz- és vaskorát is magába foglalta) csak eszébe jutott volna már valakinek egy ilyen adó tető alá hozása. Nem jutott, vagy nem eléggé. Most viszont nem is akárkinek jött a sugallat! A csatorna főnöke ugyanis a Nemzeti Sport főszerkesztője, úgy is mint Puskás-ügyi nagykövet, a felcsúti Orbán-fociakadémia korábbi sajtóigazgatója, és még számos hasonló poszt betöltője: Szöllősi György.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk