Színház

Párhuzamos valóságban

Sziget

Kritika

Egy szóval sem említette senki az ukrajnai háborút: mintha az elménk ellenállna a párhuzamok (hangos) végiggondolásának. A valóság árnya így is nyomasztóan telepedett rá a Káva legújabb, felnőtteknek szánt komplex színházi nevelési előadására.

A Káva előadásai elsősorban a gyerekeket és a középiskolásokat célozzák meg. Felnőtt előadásaik, mint azt egy korábbi cikkünkhöz készült beszélgetésben Takács Gábor, a társulat vezetője elmondta (lásd: Házhoz szállítás, Magyar Narancs, 2021. december 15.), nem rentábilisak, nehéz rájuk közönséget toborozni, mert a felnőttek kevésbé nyitottak a problémaközpontú, pláne a nézők bevonásával járó előadásokra. A társulat időről időre ennek ellenére is próbálkozik.

A Sziget egy izlandi írónő, Sigríður Hagalín Björnsdóttir regényén alapszik, egy nyugtalanító disztópián, amely vizsgálja, mi megy végbe egy társadalomban, ha az elszigetelődik. A történet szerint Izland egyszer csak minden kapcsolatot elveszít a külvilággal, ami a kommunikációs problémákon felül azzal is jár, hogy a boltok polcairól szép lassan elfogy a kávé, a bor, a narancs – vagyis minden, amit a szigetország nem tud megtermelni vagy előállítani. Kitör a káosz, s a hatalom csak a demokrácia leépítésével, sőt a fasizálódással tud „segíteni”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk