Tuareg rock

Tamikrest

Kritika

Hamarosan Budapesten koncertezik az egyik legizgalmasabb hangzású afrikai rockzenekar, a Maliban alapított Tamikrest. Zenéjüket leginkább sivatagi bluesnak vagy tuareg rocknak (tishoumaren) szokták nevezni, amelyben a tradicionális afrikai ritmusok és dallamok nyugati rockzenével keverednek.

A sivatagi rock úttörője az 1979-ben alapított Tinariwen, amely inkább egy kollektíva, semmint egy klasszikus értelemben vett zenekar. Az állandóan változó tagságú Tinariwen híre a nyolcvanas években másolt kazetták segítségével terjedt a szaharai régióban, mostanra pedig a tuareg rockzene nemzetközi hírű nagyköveteivé váltak.

Tinariwen nélkül nem lett volna Tamikrest sem. A Tamikrest frontembere, Ousmane Ag Mossa a kilencvenes években gyerekként élte át a polgárháborút, és akkoriban hallotta először a Tinariwent, amelynek hatására maga is házilag barkácsolt gitárt ragadott. Ag Mossa két barátjával, Aghaly Ag Mohamedine-nel és Cheick Ag Tigliával 2006-ban alapította meg a Mali északi részén fekvő Kidal városában a Tamikrestet, amely a tuaregek nyelvén, tamasekül csomópontot és koalíciót is jelenthet.

Kidal nemcsak a zenekar egykori bázisa és egyik lemezének címe, hanem ez volt a 2012-ben rövid ideig létező, nemzetközileg nem elismert Azawad állam központja is. Azawadot tuareg szeparatisták kiáltották ki Mali északkeleti részén, de függetlenségüket nem tudták sem megtartani, sem elismertetni, és a területen rövid ideig a szélsőséges iszlám csoportok vették át az irányítást. Ag Mossa nyíltan szokott beszélni az önálló tuareg állam szükségességéről, dalszövegeiben is visszatérő téma népének történelme és szabadságvágya, de több interjúban is úgy fogalmazott, hogy a Tamikrest tagjai deklaráltan a gitárokat és az erősítőket választották a fegyverek helyett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk