Kiállítás

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter: Igazítás

Kritika

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Utóbbi mű a patriarchátus és a politikai elnyomás közös halmazára reflektál. (A here elhagyása / Hd video / 1 min / 2017). A művész egy csaknem észrevétlen társadalmi réteget tesz láthatóvá, akiknek a történeteik, problémái kibeszéletlenek. Az idősödő nők közül ugyanis sokan magányosan élnek, izoláltan, szorongva, depressziósan. Kiszolgáltatottságukat pedig csak fokozzák testi és lelki betegségeik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a férfiak átlagosan 69, míg a nők 74 éves korukig élnek. Egy friss, a The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy hiába élnek a nők tovább, nagyobb arányban fordul elő náluk demencia, depresszió, derékfájdalmak és fejfájás, amelyek negatívan befolyásolják életvitelüket. Ráadásul, a 65 év feletti nők esetében öt százalékkal nagyobb a szegénység kockázata, mint a férfiakéban, mert átlagos jövedelmük és nyugdíjuk is alacsonyabb, mint a férfiaké, ugyanis többnyire a nők gondoskodnak és nevelik a gyerekeket, illetve jóval kevesebb vezető pozíciót töltenek be.

A képzőművész a marginalizált kelet-európai nőkről beszél, a vizualitás eszközével mutatva be társadalmi reprezentációjukat, illetve az egyéni sorsokat. Ezek a figurák ismerősek, mindegyikőjük arca olyan, mintha már láttuk volna őket valahol, esetleg a sarki közértben, sorban állni vagy a gangon könyökölni. A kitalált figurák valós személyekből születnek. A művész magát is egy fáradt, kiszolgáltatott, dühös, idősödő anyaként definiálja, aki egy kelet-közép-európai országban, Magyarországon él, ahol „a politikai helyzet meglehetősen aggasztó”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk