Kiállítás

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter: Igazítás

Kritika

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Utóbbi mű a patriarchátus és a politikai elnyomás közös halmazára reflektál. (A here elhagyása / Hd video / 1 min / 2017). A művész egy csaknem észrevétlen társadalmi réteget tesz láthatóvá, akiknek a történeteik, problémái kibeszéletlenek. Az idősödő nők közül ugyanis sokan magányosan élnek, izoláltan, szorongva, depressziósan. Kiszolgáltatottságukat pedig csak fokozzák testi és lelki betegségeik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a férfiak átlagosan 69, míg a nők 74 éves korukig élnek. Egy friss, a The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy hiába élnek a nők tovább, nagyobb arányban fordul elő náluk demencia, depresszió, derékfájdalmak és fejfájás, amelyek negatívan befolyásolják életvitelüket. Ráadásul, a 65 év feletti nők esetében öt százalékkal nagyobb a szegénység kockázata, mint a férfiakéban, mert átlagos jövedelmük és nyugdíjuk is alacsonyabb, mint a férfiaké, ugyanis többnyire a nők gondoskodnak és nevelik a gyerekeket, illetve jóval kevesebb vezető pozíciót töltenek be.

A képzőművész a marginalizált kelet-európai nőkről beszél, a vizualitás eszközével mutatva be társadalmi reprezentációjukat, illetve az egyéni sorsokat. Ezek a figurák ismerősek, mindegyikőjük arca olyan, mintha már láttuk volna őket valahol, esetleg a sarki közértben, sorban állni vagy a gangon könyökölni. A kitalált figurák valós személyekből születnek. A művész magát is egy fáradt, kiszolgáltatott, dühös, idősödő anyaként definiálja, aki egy kelet-közép-európai országban, Magyarországon él, ahol „a politikai helyzet meglehetősen aggasztó”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.

Üldöznek majd benneteket

Ha valaha is társadalmunk aktuális közérzetéről akarunk tájékozódni, érdemes egy pillantást vetni a független, kortárs (film)művészetre, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen problémák gyötörnek minket, hanem azt is, hogy azok hova vezetnek.

Vállán holló

Húsz évvel ezelőtt a varsói egyetem egyik hallgatója megkérdezte a szerzőt, hogy mihez kezdene akkor, ha egyik pillanatról a másikra elvesztené azt a képességét, hogy írjon.

A vágóasztal lovagjai

  • - turcsányi -

G. W. Pabst nagy filmrendező. A filmtörténet meghatározó alakja. A Metropolis egyenesen a világ legjobb filmje.