Kiállítás

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter: Igazítás

Kritika

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Utóbbi mű a patriarchátus és a politikai elnyomás közös halmazára reflektál. (A here elhagyása / Hd video / 1 min / 2017). A művész egy csaknem észrevétlen társadalmi réteget tesz láthatóvá, akiknek a történeteik, problémái kibeszéletlenek. Az idősödő nők közül ugyanis sokan magányosan élnek, izoláltan, szorongva, depressziósan. Kiszolgáltatottságukat pedig csak fokozzák testi és lelki betegségeik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a férfiak átlagosan 69, míg a nők 74 éves korukig élnek. Egy friss, a The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy hiába élnek a nők tovább, nagyobb arányban fordul elő náluk demencia, depresszió, derékfájdalmak és fejfájás, amelyek negatívan befolyásolják életvitelüket. Ráadásul, a 65 év feletti nők esetében öt százalékkal nagyobb a szegénység kockázata, mint a férfiakéban, mert átlagos jövedelmük és nyugdíjuk is alacsonyabb, mint a férfiaké, ugyanis többnyire a nők gondoskodnak és nevelik a gyerekeket, illetve jóval kevesebb vezető pozíciót töltenek be.

A képzőművész a marginalizált kelet-európai nőkről beszél, a vizualitás eszközével mutatva be társadalmi reprezentációjukat, illetve az egyéni sorsokat. Ezek a figurák ismerősek, mindegyikőjük arca olyan, mintha már láttuk volna őket valahol, esetleg a sarki közértben, sorban állni vagy a gangon könyökölni. A kitalált figurák valós személyekből születnek. A művész magát is egy fáradt, kiszolgáltatott, dühös, idősödő anyaként definiálja, aki egy kelet-közép-európai országban, Magyarországon él, ahol „a politikai helyzet meglehetősen aggasztó”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!