A brit kormány meglépte, amit az EU nem: szankciókat vezettek be Kirill pátriárka ellen

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Külpol

A csomag vagyonzárlatot és beutazási tilalmat tartalmaz az érintettekkel szemben.

Szankciókat jelentett be csütörtökön a brit kormány több orosz katonai vezető, kormánytisztviselő és közéleti személyiség, köztük Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen.

A londoni külügyminisztérium által ismertetett intézkedéscsomag az eddigi hasonló szankciókhoz hasonlóan mindenekelőtt vagyonzárlatot és beutazási tilalmat tartalmaz az érintettekkel szemben.

Kirill pátriárka a tárca indoklása szerint azért került fel az újabb szankciólistára, mert több nyilatkozatában is támogatta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, előmozdítva ezzel az Ukrajna destabilizálását, területi integritásának, szuverenitásának vagy függetlenségének kikezdését célzó akciókat.

Kirill pátriárka pályaképéről itt olvashatnak bővebben.

Ahogy azt június elején mi is megírtuk, Magyaroszág blokkolta az Oroszországgal szembeni hatodik uniós szankciós csomagot, méghozzá azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott volt Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója.

A magyar kormány ezzel nem értett egyet. Végül Kirill neve le is került a csomag véglegesített szankciós listájáról. 

Június elején Nepop Ljubovot, Ukrajna magyarországi nagykövetét is megkérdeztük, hogy mégis mit gondol arról, hogy Magyarország blokkolja az újabb szankciós csomagot. Az csak az interjú elkészülte után derült ki, hogy Kirill pátriárka kikerült a szankciós csomagból.

A nagykövet akkor azt mondta lapunknak: 

"Kirill nyíltan támogatja az orosz háborút Ukrajna ellen. Az ukránok legyilkolását, kiirtását, a népirtást. Az orosz ortodox egyház aktív szerepet vállal abban is, hogy ukrán állampolgárokat messzi orosz területekre hurcoljanak. Attól, hogy egy ember papi viseletben van, nincs felmentése a bűnök alól, amit elkövet. Az iszlamista terrorcselekedeteket, amiket sokszor igyekeznek úgy magyarázni, hogy a hit nevében követnek el a merénylők, sem tartjuk a hit szabadságának. Kirill pátriárka egy propagandista, ugyanúgy, mint azok, akik a sajtón keresztül terjesztik az álhíreket. Ők sem a sajtószabadság harcosai. Kirill pátriárka semmiben nem különbözik tőlük, nem értem, hogy miért kellene vele kivételt tenni."

A brit kormány szankciókat léptetett érvénybe Marija Lvova-Bjelova orosz gyermekjogi kormánybiztos ellen is, arra hivatkozva, hogy a tisztviselő ukrajnai gyerekek tömeges oroszországi kényszeráttelepítéséért felelős.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk