A CIA szerint 2-4 ezer orosz katonát öltek meg eddig Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. március 8.

Külpol

És 13-14 ezer oroszt tartóztattak le Oroszországban, mert tiltakoztak az ukrajnai háború ellen.

2-4000 orosz katona vesztette életét az ukrajnai invázióban – közölte William Burns, a CIA vezetője. 

Az amerikai hírszerzés "intenzíven" megosztja értesüléseit az ukránokkal – mondta el William Burns a CIA igazgatója, az USA egykori moszkvai nagykövete. A hírszerzés helyzetértékelése szerint azt nem tartja valószínűnek, hogy Putyin visszakozna, de azt se látja, hogyan tudná megvalósítani hangoztatott célját, Volodimir Zelenszkij elnök megbuktatását és egy oroszbarát bábkormány kinevezését.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt azt mondta, hogy Oroszországban "körülbelül 13-14 ezer" orosz állampolgárt tartóztattak le, mert tiltakoztak az ukrajnai inváziója ellen. Burns szerint a Putyin orosz elnökkel szembeni jelenlegi ellenállás az orosz állampolgárok körében "nem kis dolog", de megjegyezte, hogy az állami média túlsúlya megnehezíti a népi ellenvélemény gyors kialakulását.

"Putyin most dühös és frusztrált. Valószínúleg a polgári áldozatokra tekintet nélkül megpróbálja bedarálni az ukrán hadsereget. De azt nem látom, hogy mi a végjáték" – mondta, hozzátéve, hogy "csúnya pár hét előtt állunk".

Bár az oroszok északról érkező fő hadoszlopa napok óta áll, az Egyesült Államok kedden arról számolt be, hogy az ukrán fővárostól északkeletre egy újabb orosz vonal nyomul Kijev felé. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az oroszok "északkelet felől próbálnak Kijev felé előrenyomulni". A Pentagon becslései szerint körülbelül 60 km-re vannak a várostól. A Pentagon tisztségviselője szerint az oroszok "frusztráltan érkeznek északról", ahol az ukrán ellenállás, valamint a logisztikai és ellátási problémák miatt már napok óta nem nagyon haladnak előre.

A Spiegel arról ír, hogy az amerikai hírszerzés szakértői úgy vélik, Putyint az ukrajnai kudarcok és a nemzetközi szankciók okozta gazdasági nehézségek sem tántorítják el terveitől. Ehelyett fokozhatja az Ukrajna elleni támadást – idézi a német lap Avril Hainest, a nemzeti hírszerzés igazgatóját, aki a képviselőház előtt a globális fenyegetettségi helyzetről tartott meghallgatáson beszélt minderről.

(The Guardian, Der Spiegel)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk