Brexitet akart, most meg több bevándorlót szeretne

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Külpol

A brit publánc-tulajdonos szerint nincs elég munkavállaló a vendéglátásban. 

Együtt csapolja a sört Boris Johnson miniszterelnökkel egy 2019-es fotón Tim Martin, a JD Wetherspoon pubokat üzemeltető brit vállalkozó, aki azok közé tartozott, akik Nagy-Britannia kilépését sürgették az Európai Unióból. Akkoriban a brexit-pártiak keményvonalas táborához tartozott, a közös egységes piacból és a szabad mozgás lehetőségéből sem kért. Egy alkalommal 20 pennyvel csökkentette bizonyos italok árait a pubjában, ezzel jelezte, hogy a brexit után olcsóbb lesz az élet Nagy-Britanniában.

A vállalkozó most azt javasolja a brit kormánynak, hogy fontolja meg egy új vízumrendszer bevezetését, annak érdekében, hogy több külföldi munkavállaló érkezzen az országba – adta hírül az Independent. 

Tim Martin szerint azért kellene az eddigieknél liberálisabban kezelni a külföldi munkavállalók ügyét, mert az Egyesült Királyságban kevesen születnek. Észszerű szabályozással ugyanúgy lehetne profitálni a bevándorlásból, ahogyan ez a vállalkozó szerint az Egyesült Államoknak, Ausztráliának és Szingapúrnak megy.  Erre szerinte többek között azért lenne szükség, mert a vendéglátásban is alig lehet munkavállalót találni.

Az Independent írása – melyet a 444 vett észre – arról is szól, hogy a brexit és a járvány is megviselte a vendéglátósokat a szigetországban, ezért is nehéz az újranyitás után dolgozókat találni. 

A járvány előtt a brit vendéglátó szektorban dolgozók 12-24 százaléka az Európai Unióból érkezett. Közülük sokan hazamentek, és sokan nem térnek vissza, mert úgy látják, nem éri meg nekik.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?