Brexitet akart, most meg több bevándorlót szeretne

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Külpol

A brit publánc-tulajdonos szerint nincs elég munkavállaló a vendéglátásban. 

Együtt csapolja a sört Boris Johnson miniszterelnökkel egy 2019-es fotón Tim Martin, a JD Wetherspoon pubokat üzemeltető brit vállalkozó, aki azok közé tartozott, akik Nagy-Britannia kilépését sürgették az Európai Unióból. Akkoriban a brexit-pártiak keményvonalas táborához tartozott, a közös egységes piacból és a szabad mozgás lehetőségéből sem kért. Egy alkalommal 20 pennyvel csökkentette bizonyos italok árait a pubjában, ezzel jelezte, hogy a brexit után olcsóbb lesz az élet Nagy-Britanniában.

A vállalkozó most azt javasolja a brit kormánynak, hogy fontolja meg egy új vízumrendszer bevezetését, annak érdekében, hogy több külföldi munkavállaló érkezzen az országba – adta hírül az Independent. 

Tim Martin szerint azért kellene az eddigieknél liberálisabban kezelni a külföldi munkavállalók ügyét, mert az Egyesült Királyságban kevesen születnek. Észszerű szabályozással ugyanúgy lehetne profitálni a bevándorlásból, ahogyan ez a vállalkozó szerint az Egyesült Államoknak, Ausztráliának és Szingapúrnak megy.  Erre szerinte többek között azért lenne szükség, mert a vendéglátásban is alig lehet munkavállalót találni.

Az Independent írása – melyet a 444 vett észre – arról is szól, hogy a brexit és a járvány is megviselte a vendéglátósokat a szigetországban, ezért is nehéz az újranyitás után dolgozókat találni. 

A járvány előtt a brit vendéglátó szektorban dolgozók 12-24 százaléka az Európai Unióból érkezett. Közülük sokan hazamentek, és sokan nem térnek vissza, mert úgy látják, nem éri meg nekik.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.