Brüsszelbe is követték Orbánt az ívgyűjtő magyarok

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Külpol

Az aHang szerint a miniszterelnök csütörtöki döntése is megmutatta, milyen komolytalan a nemzeti konzultáció.

Elvitt százezer üres nemzeti konzultációs ívet Brüsszelbe, az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára az aHang.

A szervezet csütörtökön tájékoztatót tartott a Rue de la Loi-n, ott, ahol a magyar kormány által nemrég 10 millió euróért megvásárolt épület is áll.

Az aHang szóvivője, Szalóki Viktor arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szisztematikusan próbálja aláásni az Európai Unióba vetett bizalmat, ennek egyik módja a nemzeti konzultáció, amelyet az aHang demagóg kampányeszköznek tekint.

„Azért jöttünk ma ide, hogy az európai döntéshozók figyelmét is felhívjuk arra, hogy az Orbán-kormány narratívájával ellentétben a nemzeti konzultáció nem képviseli a magyar emberek többségének az álláspontját. A magyar választók mindössze 18%-a töltötte ki a konzultációt, amelyet a magyar miniszterelnök a teljes társadalom 98%-ának próbál meg beállítani” – magyarázta Szalóki Viktor.

A szóvivő arról is beszélt, hogy miközben a kormány ezt a látszatpárbeszédet folytatja, több milliárd forint közpénzt elköltve a propagandára, addig a társadalom szempontjából igazán fontos kérdésekben, így az oktatásról, a lakhatásról, az egészségügyről nem kérdezi meg az embereket.

Az aHang szerint azt, mennyire vehető komolyan a nemzeti konzultáció az álkérdéseivel, épp a miniszterelnök mutatta meg most, február elsején, amikor a többi állam- és kormányfővel együtt megszavazta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot. 

Az aHang és az Egységes Diákfront korábban egy alternatív népszavazás nyomán döntötte el, hogy ellenkonzultációs kampányt indít, arra kérve az embereket, adják át nekik üresen  a konzultációs íveket. Országszerte 800 helyen vették át a kormánytól levélben kapott iratot. Ez a kampány január 31-én véget ért, a jövő héten derül ki, mennyi ív gyűlt össze. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk