cyber hírek

  • 2003. október 2.

Külpol

n Felfalja szomszédját a Tejút Amerikai csillagászok a szomszéd galaxisokból jövő infravörös sugárzás elemzése során felfedezték, hogy galaxisunk, a Tejút bekebelezi szomszédját, a Nyilast. A Tejútnál tízezerszer kisebb törpegalaxis már csak árnyéka régi önmagának - írta az Index a Space.com nyomán.
A kozmikus kannibalizmus tényét eddig jótékonyan elfedte a köztünk lévő csillagok fénye és a por, a Nyilast csak 1994-ben fedezték fel a csillagászok. A kutatók szerint a folyamat kétmilliárd éve kezdődött, és mostanra ért "kritikus szakaszba". A csillagászok szerint a jelenség nem egyedi, az teszi mégis különlegessé, hogy az idegen galaxisból jövő csillagok most a Naprendszerünkhöz viszonylag közel áramlanak a Tejútba, pedig a Naprendszer 240 millió éves galaktikus keringési ciklusának csak kis hányadában keresztezi a "törmelék" útját.

n Kockázatos a Microsoft Amerikai számítógép-biztonsági szakértők múlt szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint a széles körben elterjedt Microsoft-szoftverek veszélyeztetik az Egyesült Államok és más országok céges és állami hálózatainak biztonságát. A Microsoft operációs rendszerei és szoftverei a vírusírók és hackerek első számú célpontjai. "A monokultúra megszüntetése a valódi cél" - erre a végkövetkeztetésre jutott az amerikai számítástechnikai ipar szereplőit tömörítő CCIA (Computer and Communications Industry Association, www.ccianet.org) washingtoni éves közgyűlésén szerdán ismertetett vitairat. A Cyberinsecurity: The Cost of Monopoly (Informatikai bizonytalanság: a monopólium ára) címet viselő irat szerzői a Microsoftot nevezik meg a vírusírók fő célpontjaként. A CCIA - nem meglepő módon - a Microsoft konkurenseit tömöríti, a média által felkapott vitairat szerzői ugyanakkor nemzetközileg elismert szakértők. "A Windows széles elterjedtsége és hiányos biztonsága problémát jelenthet a vállalati biztonságra nézve, és ez a kockázat nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható" - idézte a Washington Post Dan Geert, az @Stake biztonsági cég szakértőjét, akit munkáltatója a vitairat megjelenése után azonnali hatállyal elbocsátott. Az @Stake (www.atstake.com) szorosan együttműködik a Microsofttal: a redmondi konszern programjait a cég fejlesztői - köztük az azóta elbocsátott szakértő - ellenőrizték biztonsági szempontból.

n Európai Holdszonda Vasárnap hajnalban a francia-guyanai Kourouból fellőtték az Európai Ûrkutatási Ügynökség (ESA, www.esa.int) SMART-1 szondáját egy Ariane-5-ös hordozórakétával. A berendezés bonyolult és újszerű manőverek után várhatóan a jövő év végére áll majd Hold körüli pályára, ahol aztán méréseket végez az égitesten. A hordozórakéta két műholdat is magával vitt. Az Insat-3-at az indiai űrkutatási szervezet megbízásából televíziós sugárzásra, az e-Birdöt internetes szolgáltatásainak bővítése céljából állította pályára - jelentette az AFP. A 367 kilogrammos holdszonda küldetésének egyik célja az, hogy megvizsgálja egy állandó emberi bázis létesítésének lehetőségét a Holdon. A SMART-1-et 11 európai ország és az Egyesült Államok 30 vállalatának hozzájárulásával fejlesztették ki.

n A legmelegebb nyár Az idei nyár melegebb volt, mint az eddigi rekordot jelentő 1757-es - állítják a berni egyetem klímakutatói. A kontinensen június 1. és augusztus 31. között 19,5 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ám Közép-Európa bizonyos régióiban és az Alpokban még ennél is melegebb volt öt fokkal. A kutatók az elmúlt 500 év hőmérséklet-ingadozását vizsgálták: 1998 és 2003 között az átlaghőmérséklet 2,8 fokkal nőtt, a vizsgált 500 évben pedig az elmúlt évtized bizonyult a legmelegebbnek.

n Portál vakoknak Európaszerte egyedülálló internetes információs és hírmagazin indult a Látó-tér Alapítvány gondozásában a www.vakinfo.hu címen. Az IHM támogatásával, több hónapos fejlesztőmunka eredményeként elkészült portál kizárólag olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem gátolják az oldalak hang alapú böngészését.

n Meteorit Legalább húsz ember megsérült India keleti részén, amikor lakott területre zuhant egy meteorit múlt szombaton. Orissa államban pánik tört ki a lakosság körében, amikor megpillantották a lángoló tűzgolyót. A meteorit darabjai nagy területen szétszóródva hullottak le, és több lakóházat elpusztítottak.

n Hulk-kalóz New Yorkban hat hónap házi őrizetre és három év felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, amiért a Hulk című filmet engedély nélküli másolat formájában kitette az internetre. A 24 éves Kerry Gonzales ezenkívül 5000 dollár kártérítést is köteles fizetni az Universal filmstúdiónak.

n Munkahét Klímakutatók szerint az időjárás-változás összefüggésbe hozható a munkahét világszerte alkalmazott rendszerével, amelyben öt munkanapot két pihenőnap követ. A most megjelent tanulmány szerint a napi hőmérséklet-ingadozás heti ciklusonként, közvetlenül az emberi tevékenység hatására változik.

n Közeli rokon Génkutatók szerint az embernek és a kutyának több mint tizennyolcezer közös génje van, vagyis mintegy 25 százalékban egyezik a kutya és az ember génállománya. Kiderült az is, hogy a házi kedvenc sokkal közelebbi rokonunk, mint például az egér.

n Futógén Ausztrál kutatók megállapították, hogy a legnagyobb klasszisokként jegyzett sprinterek szervezetében gyakrabban fordul elő egy bizonyos génváltozat, mint az átlagemberekében. A tudósok szerint az ACTN3 jelzésű gén úgynevezett R-allélja teszi lehetővé, hogy hordozói szédületes vágtákat produkáljanak.

n Klónszaporulat A múlt héten első ízben koronázta siker klónozott emlősök továbbtenyésztését: francia kutatók a jouy-en-josas-i mezőgazdasági kutatóintézetben két hím és két szaporodásképes nőstény patkányt klónoztak. Az eredménynek a cukorbetegség és a magas vérnyomás elleni küzdelemben lehet jelentősége.

Figyelmébe ajánljuk