Kulturális hírek

  • 2003. október 2.

Külpol

78 éves korában elhunyt Donald O`Connor: az amerikai táncos komikus legemlékezetesebb filmjelenetében a falra szalad fel an MEGHALT ELIA KAZAN A 94 éves korában elhunyt amerikai színházi és filmrendező munkáját éppoly egyöntetű szakmai elismerés övezte, mint amennyire megoszotta a közvéleményt politikai szerepvállalása. Két színházi rendezése érdemelt Tony-díjat (Arthur Miller: All My Sons, 1947; Az ügynök halála, 1949), két filmje nyert Oscart (Gentlemen`s Agreement, 1947; Rakparton, 1954), de amikor 1999-ben életművéért is átvehette a szobrot, a gálaest közönségének fele tüntetően nem tapsolt, jelezvén: nem felejtették el, hogy 1952-ben együttműködött az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottsággal, s tizenhét kollégáját megnevezte kommunista párttagként (egyébként 1934-ben ő maga is be-, majd másfél év után kiábrándultan kilépett).Elia Kazanjoglous néven született egy konstantinápolyi görög családban.
Négyéves volt, amikor szülei Amerikába költöztek. Apja szőnyegkereskedéssel foglalkozott, őt a színház vonzotta. A 30-as években már erős szociális töltetű produkciókban dolgozott. A 40-es évektől színre és filmre vitte kora jelentős amerikai drámaírói, Arthur Miller, Tennessee Williams, Thornton Wilder munkáit, 1947-ben részt vett a színészi játékot pszichológiai alapokra helyező Actors` Studio megalapításában. Színészvezetési képességét mutatja, hogy huszonegy színészét jelölték Oscar-díjra, s közülük kilencen el is nyerték azt - olyan sztárokkal forgatott, mint Marlon Brando, James Dean, Gregory Peck (képünkön Brando, Julie Harris és Dean társaságában látható). Filmjei (az említettek mellett, többek között A vágy villamosa, a Viva Zapata!, az Édentől Keletre, a Látogatók, Az utolsó nábob) mellett regényeket is írt (az Amerika, Amerikát és A megegyezést filmre is vitte). Önéletrajzát (Elia Kazan: A Life) 1989-ben publikálta, ekkor rendezte utolsó filmjét is (Beyond the Aegean).

n VILÁGZENE, OKT"BER Az európai rádiókban leggyakrabban forgatott world music albumok, az októberi FRoots nyomán:

1. Simentera: Trad`ictional (Zöld-foki-szigetek; képünkön)

2. Africando: Martina

(Szenegál)

3. Chico Cesar: Respeitem

Meus Cabelos, Brancos (Brazília)

4. Radio Tarifa: Fiebre

(Spanyolország)

5. Fernanda Porto:

Fernanda Porto

(Brazília)

6. Malouma: Dunya

(Mauritánia)

7. Susheela Raman:

Love Trap

(India/Nagy-Britannia)

8. Cesaria Evora:

Club Sodade

(Zöld-foki-szigetek)

9. Parissa & Ensemble

Dastan: Shoorideh (Irán)

10. Gnawa Diffusion:

Souk System

(Franciaország)

n MEGLELT RUBENS A moszkvai rendőrség lefoglalta Peter Paul Rubens 80 millió euróra becsült értékű, Tarquinius és Lukrécia című festményét, mely a második világháború végén tűnt el a Rheinsberg-kastélyból, a Porosz Kastélyok és Kertek Alapítvány tulajdonából. A hírt a két kultuszminiszter, Christina Weiss és Mihail Svidkoj jelentette be Berlinben a Berlin-Moskau/Moskau-Berlin 1950-2000 című kiállítás megnyitóján. A képet februárban e-mailben kínálták eladásra az alapítványnak (közvetítőként svájci orgazdák is közreműködtek volna), megszerzését az orosz és német nyomozók együttműködése tette lehetővé. A Rubens főművei között számon tartott nagyméretű, 1610-1611 körül készült, s erősen megrongálódott olajfestményt birtokosa állítólag egy orosz régiségpiacon vásárolta évekkel ezelőtt: Vlagyimir Logvinyenko üzletember az Izvesztyijának tagadta az orgazdaság vádját, azt állítván, hogy a becsült érték negyedét kitevő kártérítés ellenében vissza akarta adni a képet Németországnak.

n MAGYAR KULTÚRA MOSZKVáBAN Budapesten október 5-ig tartanak a Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójához kötött orosz kulturális események, Moszkvában október 25-ig zajlanak az őszi Magyar Kulturális Hetek. Filmművészetünk jelenét és közelmúltját a Dom és a Muzej mozi mutatta be (a megnyitón a Hukklét vetítették, a sort Mészáros Márta Napló-trilógiája zárta), a Magyar Központban Magyar terek: Konstrukció és rekonstrukció címmel nyílt kiállítás (Bak, Jovanovics, Maurer, Gáyor, Konok, Mengyán), a Dom kulturális központban pedig népzenei és etnodzsesszfesztivál lesz (Szabados, Grencsó, Zerkula János, Makám, Szokolay Balázs-Palya Bea).

n TITANIC Október 9-19. között immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált: a vetítések színhelye az Uránia, a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó. 23 ország 38 filmjét mutatják be, többek közt hongkongi, algériai, tádzsik, palesztin, török, libanoni, izlandi, kanadai, brazil, ausztrál, norvég, orosz, francia alkotásokat és olyan ászok, mint Peter Greenaway, Lars von Trier, Rolf de Heer vagy Pavel Lungin új műveit.

n GYÁSZ Szívroham következtében elhunyt Robert Palmer: az 54 éves brit rockénekest párizsi hotelszobájában érte a halál. A mindig elegánsan öltözködő Palmer, akinek nemrég jelent meg új albuma, a Drive, fiatal korában a Vinegar Joe együttesben szerepelt, majd szólópályára lépett. Legnagyobb sikerét Addicted To Love című Grammy-díjas dalának, illetve a szám klipjének köszönhette 1986-ban, mely egykedvűen gitározó, miniszoknyás modelleket vonultatott fel mögötte. Később a Duran Duran tagjaival dolgozott együtt a Power Station keretében.Singin` in the Rain című 1952-es filmmusical egyik táncbetétjében.

76 éves korában elhunyt George Plimpton: az amerikai író ötven éven át szerkesztette a Paris Review című irodalmi lapot, színdarabot írt Zelda, Scott, and Ernest címmel Hemingwayről, F. Scott Fitzgeraldról és annak feleségéről, biográfiát Truman Capote-ról, s több sporttémájú könyv is fűződik a nevéhez a baseballról, az amerikaifutballról, a golfról, az ökölvívásról.

n MÁRAI Fény és tenger - Márai Sándor Salernóban 1968-80 címmel nyílt kiállítás a Nápoly melletti városban, ahol a magyar kulturális hónap bevezetőjeként zenei, tánc- és kézművesfesztivál is zajlik. A kiállításon eddig ismeretlen leveleket, fényképeket, sőt egy mozgófilmet is bemutatnak, melyeket az író egykori szomszédaitól kaptak a rendezők. Márai olasz fordítója, Marinella D`Alessandro a minap Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet vehetett át.

n DÍJ Első ízben nyert német film San Sebastianban: az 51. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót a grúz származású Dito Tsintsadze Schussangst című alkotásának ítélték: egy fegyveres helyett polgári szolgálatot választó fiatalemberről szól, fekete humorral.

Groó Diana Renoir álmai című rövidfilmje nyerte el az Antalyában megrendezett rövidfilmfesztivál kísérleti filmes szekciójának díját.

Figyelmébe ajánljuk