Cyber hírek

  • 2002. október 3.

Külpol

AIDS-immunitás A New York-i Rockefeller Egyetem AIDS-kutató központjában hosszú évek óta vizsgálták, hogy az AIDS-szel fertőzött emberek néhány százaléka miért nem betegszik meg, noha sokan közülük évtizedek óta hordozzák a halálos vírust. A tudósok azonosították azt az anyagot, amely ezt a természetes immunitást lehetővé teszi: egy vegyületet, amely három, alpha-defensinnek nevezett proteinből áll.
Gyors gyógymódot azonban ez a felfedezés sem kínál.

n GPS-zavaró Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy kereskedelmi forgalomban kapható és az interneten is megrendelhető GPS-jeladó érzékeny zavarokat okozhat az amerikai haderő és a civil közlekedés navigációs rendszereiben, blokkolhatja a távirányított bombák és a repülőgépek manőverezését. A műholdas helyzetmeghatározó rendszert zavaró adót GPS-Jammer néven kínálják, és a gyártó állítása szerint 150-200 kilométeres körzetben minden civil és katonai alkalmazást megzavar. A GPS Jammert az orosz Aviaconversia cég fejlesztette ki az amerikai GPS és az orosz Glonass navigációs műholdak jelének egyidejű blokkolására. A GPS (Global Positioning System) műholdas helymeghatározó rendszer, amelyet eredetileg katonai célokra fejlesztett ki az Egyesült Államok, de ma már civil felhasználása is széles körű.

n Kulcstörés A Distributed.net hálózatába kapcsolt több mint 330 ezer számítógép és öt év kellett az RSA 64 bites kódjának megfejtéséhez. Bár a helyes kulcsot már júliusban kiköpte egy tokiói számítógép, a főszerver hibája miatt csak augusztusban fedezték fel az eseményt. A titkosított üzenet szövege így hangzott: "Az ismeretlen szöveg a következő: vannak dolgok, melyek jobb, ha olvasatlanul maradnak." Az interneten szerveződő kódtörő csapatok évek óta vetélkednek a digitális titkosító technológiákat fejlesztő RSA Labs (www.rsa.com) különféle hosszúságú kulcsainak megfejtéséért. 1997-ben 250 nap alatt feltörték az RSA Labs 56 bit hosszúságú kódját, a sikeren felbuzdulva pedig még abban az évben elkezdték a 64 bites változat visszafejtését (lásd: Prímszámháború, Magyar Narancs, 1997. szeptember 11.). A Distributed.net a rendszerhez csatlakozó önkéntesek számítógépeinek üres processzoridejét használja a kód megfejtéséhez. A 64 bites kulcs feltöréséhez 1757 nap kellett, a projektben 331 252-en vettek részt, akik összesen 15 769 938 165 961 326 592 lehetőséget próbáltak ki. A számítási csúcs 270 147 024 próbálkozás volt másodpercenként, ami egyenlő 32 504 darab 800 MHz-es Apple PowerBook G4-es laptop vagy 45 998 darab 2 GHz-es AMD Athlon XP teljesítményével. A versenyben a részt vevők csapatokba szerveződtek, az STB+ nevű magyar csapat (www.distributed.hu) a 18. helyen végzett. A helyes kódot beküldő tokiói számítógép tulajdonosa - aki neve elhallgatását kérte - tízezer dollárt nyert.

n Civil rakétarekord Brit rakétaépítő mérnökök sikeres kísérletet hajtottak végre saját fejlesztésű hibrid hajtóanyagú rakétájukkal. A Demios-Odissey a Nagy-Britanniában valaha készült legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb rakéta, beleértve a katonai típusokat is. Bár egy kisebb meghibásodás miatt nem sikerült megdönteni a fejlesztőcsoport saját, 10 700 méteres magassági rekordját, az új típusú rakéta 7600 méter magasra emelkedett, és számos kategóriában rekordot ért el.

n Cybersport A hétvégén 5. alkalommal rendezték meg Magyarországon a világ egyik legrangosabb számítógépes játékversenyét, a World Cyber Games kelet-közép-európai selejtezőjét, a Samsung-EarthQuake-t. Az Infopark ELTE-épületében 600 fő részvételével megrendezett eseményen a versenyzők 48 órán keresztül mérték össze tudásukat a különféle számítógépes játékokban. A játékverseny két napja alatt a 9 győztes kiválasztását 3000 látogató kísérte figyelemmel. A 600 gépet és 40 szervert mintegy 2,5 km hálózati kábel kötötte össze. A számítógépek annyi áramot fogyasztottak, mint egy közepes méretű falu - a versenyzők energiaellátását 3000 pizza és 25 hektoliter üdítő biztosította. Az EarthQuake nyertesei idén is megmérkőzhetnek a dél-koreai World Cyber Games döntőjében.

n Orosz űrturista Valószínűleg egy orosz üzletember lesz a világ harmadik űrturistája, aki a nemzetközi űrállomásra utazik az orosz Szojuz űrhajó fedélzetén. Az építési konzorcium élén álló 30 éves Szergej Polonszkij szerdai moszkvai közlések szerint meg is kezdte felkészülését a Csillagvárosban. A fiatal üzletembert eddig is az extrém sportok megszállottjaként tartották számon: "jogosítványt" szerzett MiG vadászgépek vezetésére, és egy paintballcsapatot is vezet. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy Polonszkij lesz a harmadik űrturista, és azt sem közölték, hogy utazására mikor kerülhet sor. Az orosz űrhajózási hivatal, a Roszaviakozmosz nyilván körültekintően fog eljárni az új űrturista kiválasztásánál, miután a hetekben fel kellett bontania a szerződést Lance Bass-szal, az amerikai NSync popegyüttes énekesével. A tengerentúli sztár szponzorai nem utalták át a kozmikus kaland 20 millió dolláros költségének részleteit, így hosz-szas huzavona után Bass lekerült az "utaslistáról." Emiatt komoly anyagi kár érte a Roszaviakozmoszt: az októberi startig lehetetlen felkészíteni egy amatőr űrhajóst, így űrturista helyett Bass súlyával megegyező teher utazik az ISS-re.

n Géntérkép milliomosoknak Az ügyfél teljes genetikai kódját feltáró szolgáltatást indít Craig Venter, a humán géntérképész magánvállalat, a Celera (www. celera.com) volt vezérigazgatója. A Sunday Times szerint az új kutatóközpontot 25 millió fontos költséggel hozták létre, és a piaci alapú genomvizsgálat lehetőségét még az idén meghirdetik.

n W3C Magyarországon A magyarországi iroda ünnepélyes megnyitásával a kelet-közép-európai régión belül hazánkban elsőként kezdte meg tevékenységét a World Wide Web Consortium. A W3C (www.w3.org) néven ismert szervezetet a web egyik feltalálója, Tim Berners-Lee alapította 1994 októberében, hogy az informatikai szektor fejlesztői munkájának koordinálásával biztosítsa az internetes protokollok szabványos működését, lehetővé téve ezzel az adatok platformfüggetlen elérését.

n Új katicabogárfaj Európában eddig ismeretlen katicabogárfajt fedezett föl a hamburgi egyetem egyik kutatója. Félő, hogy az Ázsiában őshonos katica kiszoríthatja a kisebb termetű, ám közkedvelt európai fajtát. Az európai katicánál jóval termetesebb bogár Ázsiában őshonos, szárnyfedőin hét helyett 19 pontot visel. A fajt a nyolcvanas években azzal a céllal vitték az Egyesült Államokba, hogy segítsen a levéltetvek elleni biológiai védekezésben.

n Kihalhatnak a szőkék Egy németországi tanulmány szerint a természetes szőkék olyan "veszélyeztetett fajnak" számítanak, amely 2202-re teljesen eltűnik a Föld színéről. Mára ugyanis már csak nagyon kevesen hordozzák magukban a szőkeségért felelős recesszív gént, és ha a negatív folyamat tovább tart, számuk kétszáz év múlva előreláthatóan nullára redukálódik.

Figyelmébe ajánljuk