Interjú

„Elriasztani Putyint a következő háborútól”

Feledy Botond külpolitikai elemző

Külpol

Az orosz–ukrán háborúból Európa annyit biztosan megtanulhat, hogy a gazdasági erő önmagában nem mindenható. Feledy Botond szerint az EU saját stratégiai hanyagságának az árát fizeti most meg, de a háborús helyzet akár pozitív folyamatokat is elindíthat az unióban.

Magyar Narancs: Néhány hete még béketárgyalásokról szóltak a hírek, meg arról, hogy Putyin május 9-ig győzelmet akar hirdetni, a napokban viszont már Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is arról beszélt, hogy hónapokig, akár évekig is elhúzódhat a háború. (Az interjú április 29-én készült – a szerk.) A fronton változott valami?

Feledy Botond: A háború első napjai óta homályban tapogatózunk a valódi orosz célokat illetően, márpedig csak a célok ismeretében lehetne megbecsülni, milyen hosszú lesz a háború. Azért is nehéz jósolni, mert nem tudjuk, hogy a gazdasági szankciók mennyire vágják vissza az orosz gazdasági kapacitásokat, effektíve hány töltényt, hadászati alkatrészt tudnak legyártani. Annyit megértettünk a háború első két hónapjában, hogy Vlagyimir Putyin rettentően elszánt: újrahuzalozta a stratégiát, kitüntette a bucsai mészárosokat, civil célpontokat lövet ki. Megvan az elszántság arra, hogy az oroszok ellehetetlenítsék az ő értelmezésükben meglévő ukrán fenyegetést, és ezt akkor is végig akarják vinni, ha sokáig tart.

MN: Az ukránok taktikája átalakult? Most már Zelenszkij elnök sem szorgalmazza a tárgyalást Putyinnal.

FB: Az ukrán lelkesedés a nyugati támogatást látva fokozódott, a katonai tervezők azzal a céllal folytatják a honvédő háborút, hogy akár a korábban elfoglalt területekről is kiszoríthatják az oroszokat. Mindkét fél abban bízik, hogy a jövőben kedvezőbb lesz a tárgyalási pozíciója, ezért nem erőltetik most a tárgyalásokat. Ukrán oldalon a civil mészárlások napvilágra kerülése is kihúzta egy időre a szőnyeget a béketárgyalások alól, Putyin pedig annyira ördögi figurának állította be Zelenszkijt, hogy abból a pozícióból vállalhatatlannak tűnik egy közös megjelenés.

MN: Az orosz hadseregnek problémái vannak az emberi erővel, több elemzés pedzegeti, hogy Putyin a közeljövőben hadiállapotot és általános mozgósítást hirdethet. Ez mennyiben formálná át az erőviszonyokat?

FB: Növekvő valószínűsége van a hadiállapot bevezetésének, az elmúlt hetek hivatalos orosz kommunikációja már egyfajta totális háborút érzékeltet a lakossággal, nem nácik ki­űzéséről van immár szó, hanem arról, hogy a NATO-val és a Nyugattal áll hadban Oroszország. Az sem lenne meglepő, ha május 9-én, a győzelem napi ünnepségen hirdetnék ki a mozgósítást. A katonai erőviszonyokban ez nem hozna azonnali elmozdulást, mert az újoncok kiképzése és frontra szállítása több hónapos folyamat. A hadiállapotnak azonban van egy hadigazdálkodási része is, a de jure háborús helyzet még inkább kézi vezérelhetővé teszi a gazdaságot. Ennek a putyini logikában lehet értelme, mert a szankciók hatására szűkülő erőforrások mellett újra kell rendezni az oligarchakört, látjuk is, hogy megszaporodtak az öngyilkosságnak beállított oligarchakivégzések.

 
Fotó: Bakos Mirtusz Eszter

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk