Erősen blöffszagú Orbánék fenyegetőzése Norvégiával szemben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 23.

Külpol

Korábban perelni akarták Norvégiát, most vétóval fenyegetőznek.

Miután  Gulyás Gergely múlt héten a kormányinfón arról beszélt, hogy a magyar kormány jövőre végső esetben megvétózhatja az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló nemzetközi szerződést megújítását, a Népszava megkérdezte a norvég külügyminisztériumot, tehetnek-e ilyet Orbánék.

Norvégia válasza: mivel az eredeti, 1994-es EGT-szerződés nem tartalmaz semmilyen lejárati határidőt, így meghosszabbítani sem kell jövőre – írta a lapnak a norvég külügyminisztérium.

Orbánék azért kezdtek zsarolásba, mert - mint arról mi is beszámoltunk -, a magyar kormány miatt elbuktuk a Norvég Alap 77 milliárdos támogatását.

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. Az összeg 95 százalékát Norvégia finanszírozza, a fennmaradó részt Izland és Liechtenstein. A támogatási programnak Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje, a pénzekből azonban egy forint sem érkezik, mert a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok helyi kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal. Orbánék ugyanis mint ismert, azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

Ezt követően Orbánék rendeletben rögzítették, hogy Norvégia tartozik Magyarországnak, illetve belengették azt is, hogy a magyar kormány pert indít az elbukott támogatások miatt.

A magyar kormány perrel való fenyegetőzéséről a norvég külügyminisztérium akkor azt írta:

 „A 2020 decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT (Európai Gazdasági Térség) és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk