Az Erdoğan-rezsim kilátásai a katasztrófa után

Fordulat előtt

Külpol

A katasztrófa óriási kihívás elé állítja Recep Tayyip Erdoğan gazdasági válsággal, erősödő belső társadalmi ellentétekkel és külpolitikai konfliktusokkal küszködő rendszerét. Márpedig májusra választások vannak kitűzve.

A 10 déli körzetet érintő katasztrófa Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep és Antakya városokban hatalmas rombolást okozott, de a téli hónapokban különösen nehezen megközelíthető hegyvidéki területek is súlyos károkat szenvedtek. Csupa olyan régió, ahol az elmúlt évtizedben hatalmas állami infrastrukturális fejlesztés folyt. A többmilliós városokban különösen látványos volt az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerek, a közlekedési hálózat fejlesztése, ennek eredményeképpen e városok egyre inkább nyugatias küllemű urbanizációs központokká fejlődtek.

S mindezek a látványos változások úgy következtek be, hogy bő évtizede éppen ebben a régióban helyezték el az országba érkező majd’ hárommillió szíriai menekültet. Akik közül – különösen Gaziantepben és Antakyában – számosan találtak munkát (hivatalosan, szürkén vagy feketén) az infrastrukturális beruházásokban és az ennek nyomán fellendülő szolgáltatóiparban.

A környék – hasonlóan az ország sok más régiójához – etnikai és vallási viszonylatban is heterogén. Gaziantep és Antakya jelentős arab lakossággal bír, a határvidéken is arabok vagy kurdok alkotják a többséget. Antakyában és környékén jelentős szír keresztény közösségek élnek, a legnagyobb pusztítást elszenvedett Kahramanmaraş pedig az országszerte tizenötmilliós síita gyökerű alevi közösségek egyik fontos központja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.