Francia cementgyár is pénzelte az Iszlám Államot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 18.

Külpol

326 milliárd forintnak megfelelő bírságot fizet az anyavállalat, miután peren kívül megegyezett az igazságüggyel.

Elismerte bűnösségét a Lafarge francia cementgyártó a brooklyni szövetségi bíróságon zajló perben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más szélsőségesekkel kötött ügyletei kapcsán, amelyek lehetővé tették számára szíriai cementgyára üzemeltetésének fenntartását – írja a Magyar Távirati Iroda az amerikai igazságügyi minisztérium keddi közleményére hivatkozva.

Ez az első alkalom, hogy egy terrorszervezet pénzügyi támogatásával vádolt cég elismerte bűnösségét az Egyesült Államok egyik bíróságán.

A Lafarge ellen, amely 2015-ben egybeolvadt a svájci Holcim építőipari vállalattal, egy párizsi bíróságon is folyik eljárás emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.

A Holcim kedd délután közölte, hogy az amerikai igazságügyi szervekkel

peren kívüli egyezség keretében 777,78 millió dollár (326 milliárd forint) pénzbírságot fog fizetni.

    A cementgyártó belső vizsgálatot követően már korábban elismerte, hogy szíriai leányvállalata 2013 augusztusa és 2014 októbere között pénzt fizetett fegyveres milíciáknak, hogy védjék meg helyi üzemének munkavállalóit. A cég mindazonáltal tagadta, hogy emberiesség elleni bűncselekményekben lenne bűnrészes.

    A Holcim szerint a Lafarge szíriai üzemében történtek ellenkeznek az általa vallott értékekkel, és az ügyet eltitkolták az igazgatótanács elől a 2015-ös vállalati egyesülésnél.

 „A vádlottak csaknem hatmillió dollárt folyósítottak illegálisan a világ két leghirhedtebb terrorszervezetének, az Iszlám Államnak és az an-Nuszra Frontnak Szíriában abban az időben, amikor ezek a csoportok ártatlan civileket terrorizáltak Szíriában és amerikai állampolgárok ellen szőttek összeesküvést” – közölte Matthew Olsen amerikai igazságügyiminiszter-helyettes. „Egyszerűen nincs mentség arra, hogy egy nemzetközi vállalat terrorszervezeteknek engedélyez kifizetéseket” – fűzte hozzá.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk