Franciák is tiltakoznak a magyar szakszervezetis kirúgása miatt

  • narancs.hu
  • 2024. január 27.

Belpol

Szerintük ez megfélemlítés.

A Continental franciaországi üzemeinél működő szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, támogatásukról biztosítva Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét, akit nemrég 27 év munkaviszony után elbocsátott az óriásvállalat szegedi gyárából – írja a Mérce.

A laphoz küldött nyilatkozatban a francia szervezetek azt követelik, hogy Radicsot vegye vissza a vállalat. Meg vannak győződve arról, hogy a szegedi kolléga a dolgozókat szolgálva járt el, élve érdekvédői felhatalmazásával.

A francia érdekvédők úgy gondolják, Radics elbocsátása összefügghet szakszervezeti munkájával. Emlékeztetnek arra, hogy egy ismert szakszervezeti tisztségviselő elbocsátását fenyegetésnek érezheti minden dolgozó, és ez különösen most elgondolkodtató, amikor az autóipari konszern mindenütt munkahelyeket szervez át, több ezer munkást bocsát el. A francia érdekvédők úgy ismerik a Continentalt, hogy ha üzleti érdeke úgy kívánja, szívfájdalom nélkül zár be telephelyeket, bocsát el dolgozókat, és az sem szokatlan lépés tőle, hogy diszkriminálja a szakszervezeteket. 

Radics munkaviszonyát előzetes figyelmeztetés nélkül, azonnali hatállyal szüntették meg, végkielégítést sem kapott, holott huszonhét év munkaviszony után ez járna. Azt is megakadályozták, hogy a szakszervezeti munkájával kapcsolatos dokumentumokért bemenjen. Ez utóbbi tilalom miatt Radics panaszt tett az adatvédelmi hatóságnál. 

A Continental az eset kapcsán azt közölte, tiszteletteljes együttműködésre törekszenek minden munkatárssal, ez a vállalat sikerének előfeltétele, és a cégnek vannak minden munkavállalóra, így az érdekképviselőkre is vonatkozó szabályai. Ha ezek sérülnek, a vállalat megteszi a szükséges lépéseket a munka törvénykönyve alapján. Radics konkrét esetéről adatvédelmi okokból nem írt a Continental.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk