Hét embert öltek meg a kabuli reptér előtt

Külpol

Több ezres tömeg várakozik a kabuli nemzetközi repülőtér kapujánál, hogy kimenekítsék őket a tálibok uralta Afganisztánból.

Hét embert öltek meg a kabuli repülőtér közelében feltorlódott tömegben, ahol több ezren gyűltek össze, hogy megpróbáljanak elmenekülni Afganisztánból, miután a tálib iszlamisták átvették a hatalmat – derült ki vasárnap a brit védelmi minisztérium közleményéből.

Mint az MTI írja, a tárca részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, de a halálesetekről részletekkel nem szolgált. Mint írták, "a helyszíni körülmények továbbra is rendkívül nehezek", de mindent megtesznek azért, hogy kockázatok nélkül és a lehető legbiztonságosabban kezeljék a helyzetet.

Egy nappal korábban az amerikai nagykövetség az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fenyegetése miatt arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági kockázatok miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott. Kiemelték, hogy jelentős a veszély, de merényletekről egyelőre nem érkeztek jelentések.

A fallal és szögesdróttal körülvett kabuli reptér területét jelenleg 4500 amerikai katona és mintegy 900 brit katona őrzi a BBC beszámolója szerint.

A bejáratnál ugyanakkor fegyveres ellenőrzőpontot állítottak fel a tálibok, és csak azokat engedik tovább a repülőtérre, akiknél útiokmányokat találnak. A helyszínen elképesztő a káosz a tálibok gyakran a reptérre bejutni próbáló emberekre lőnek. A Sky News videóriportjában arról tudósított, hogy kétségbeesett anyák a pengés drótakadály felett próbálják átdobni gyereküket, hogy ők is felkerülhessenek a Nyugat felé tartó repülőgépekre.

Figyelmébe ajánljuk