Hollandia a lengyel nők mellé állt abortuszügyben

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Külpol

A holland állam támogatást ad az abortuszra érkezőknek abból a keretből, amit a fejlődő országok polgárainak tartanak fönn.

A holland törvényhozás 150 képviselője közül 111 szavazott a javaslat mellett, amely szerint a lengyel nők is kaphatnak támogatást, ha Hollandiába jönnek terhességmegszakító beavatkozásra – ezt a hírt a Telex vette észre a Notes from Poland oldalán. 

A pénzbeni segítséget abból a keretből fizeti ki Hollandia, amit eredetileg azért állított föl, hogy a fejlődő országokban élő, veszélyeztetett csoportokhoz tartozó embereket támogassa belőle. 

Azt, hogy a lengyel nők más európai országokban jelentkezhessenek abortuszra, az Európai Parlament kérte a tagországoktól:

 Lengyelországban ugyanis nemrég Európa legszigorúbb abortusztörvénye lépett életbe, amely megosztotta a lengyel közvéleményt.  A jogszabály ellen korábban is tiltakoztak, de miután szeptemberben meghalt egy 30 éves lengyel nő szeptikus sokkban, és a gyanú szerint ez összefüggött azzal, hogy az orvosai nem végezték el rajta az abortuszt, megint sokan tüntettek. Az ügyben vizsgálat indult. 

A belga kormány korábban a holland határozathoz hasonló döntést hozott. 

Hollandiában a 22. hétig lehet elvégezni a terhességmegszakítást, orvosilag indokolt esetben a 24. hétig. A hollandok számára ez ingyenes műtét, de a külföldieknek 480–530 euróba kerül. Az később derül ki, hogy a lengyel nőktől, ha itt kérik a beavatkozást, milyen arányban vállalja át a költséget a holland állam.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk