Már tudják, hová szállították Navalnij holttestét

  • narancs.hu
  • 2024. február 18.

Külpol

A két napja elhunyt orosz ellenzéki politikus holttestén zúzódásokat találtak, de nem verés nyomainak tűntek.

A független Novaja Gazeta Europe szerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak a holttestét a szalehardi körzet kórházának hullaházában őrzik.

A független orosz lap nyomán a hvg.hu azt írja, hogy Navalnij pénteken bejelentett, az orosz büntetés-végrehajtás szerint egy séta után, hirtelen bekövetkezett halála után a holttestét Labitnangi városának kórházába vitték. Ez 36 kilométerre fekszik attól fogolyteleptől, ahová a 2021 óta 19 éves börtönbüntetését töltő politikust néhány hónapja szállították át. Ez a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található, ez Oroszország legészakibb, és a lakott helyektől legtávolabb eső börtöne.

Az elhunyt Navalnijt a lap forrásai szerint később vitték át Szalehardba. A város mentőszolgálatának egyik tagja azt állította, hogy azoknak a testét, akik a börtönben halnak meg, általánban a törvényszéki orvostani hivatalba szállítják, nem pedig a kórházba.

„Elszállították a hullaházba, bevitték, aztán két rendőrt állítottak a bejárat elé.

Akár egy táblát is kitehettek volna, amire azt írják, hogy valami különös dolog zajlik odabenn”

– mondta a lap forrása, aki szerint mindez felkeltette a helyiek kíváncsiságát.

A mentő arról is beszélt, hogy Navalnij halálát „nem büntetőjogi természetűként” kezelik, ezt a kifejezést pedig akkor használják, ha a haláleset nem lőfegyver használata miatt következett be. Elterjedt az a hír is, hogy a kórház patológusainak megtiltották a test felboncolását.

A forrás szerint az információk nem egyértelműek:

egyesek szerint Moszkvából jött utasítás arra, hogy várják meg az onnan érkező specialistákat, míg mások arról beszéltek, hogy maguk a kórházi patológusok utasították vissza a boncolás elvégzését.

A cikk szerint Navalnij holttestén zúzódásokat találtak, bár nem úgy tűnt, hogy azok verések nyomai lennének. A mentő azt mondta, a férfi még életben lehetett, amikor keletkeztek, elképzelhető, hogy amiatt, mert rohamot kapott, és lefogták. A mellkasán is volt zúzódás, olyasféle, amelyet szívmasszázs okozhat.

Bonóval együtt skandálta a tömeg Navalnij nevét egy Las Vegas-i koncerten – írja a Blikk. „Putyin sosem merte kimondani a nevét. Azoknak, akik ma este hisznek a szabadságban, ki kell mondani a nevét. Nemcsak emlékezni kell rá, hanem kimondani is” – mondta a U2 frontembere.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.