„Aggasztónak" tartják az amerikai szenátorok, hogy a magyar kormányból senki nem akart találkozni velük

  • narancs.hu
  • 2024. február 18.

Külpol

Szijjártó Péter előre megüzente a küldöttségnek, hogy „nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk".

„Az Európa előtt álló kihívások és az Ukrajnában zajló háború fényében különösen fontos, hogy a NATO olyan erős és egységes legyen, amennyire ez lehetséges. Ez kulcsfontosságú Európa és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából” – mondta a 444.hu beszámolója szerint Jeanne Shaheen szenátor egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

 
Az amerikai szenátorokat David Pressman fogadta Budapesten
Fotó: Janka Szitas / Facebook / U.S. Embassy Budapest  

A kétpárti, vagyis demokrata és republikánus szenátorokból álló amerikai küldöttség a müncheni biztonságpolitikai konferencia után érkezett Magyarországra, ahol svéd miniszterekkel is egyeztettek arról, mikor ratifikálja végre a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást.

Shaheen szenátor arról beszélt, milyen „csalódott”, hogy

hiába kértek találkozókat kormánytagoktól és fideszes politikusoktól,„a kormányból senki nem akart velünk találkozni”.

Ezt nagyon szokatlannak tartja, és amikor legutóbb, 2017-ben járt itt, akkor fel sem merült, hogy ne találkozzanak kormánytagokkal. Szijjártó Péter ezúttal viszont már előre megüzente, hogy „nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket”. 

A demokrata politikus azért is csalódott, mert fontosnak tartotta volna az amerikai és európai választásokról, az emberi jogokról, illetve a gazdasági kapcsolatokról folytatott beszélgetést. Emlékeztetett, hogy az USA a második legnagyobb befektető Magyarországon.

Chris Murphy demokrata szenátor szerint „furcsa és aggasztó fejlemény”, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó találkozni velük, és ilyen még soha nem történt vele. Arra utalt, hogy ők bízni akarnak Orbán nyilatkozataiban, de azt is tudják, hogy a magyar parlamenti többség és a miniszterelnök milyen viszonyban van.

Ahhoz elég járatosak vagyunk az itteni politikában, hogy tudjuk, ha Orbán azt akarja, hogy ez a szavazás megtörténjen, akkor az megtörténik, amikor az ülésszak elkezdődik.

Ez Magyarország érdeke, a szövetség érdeke, nincs ok tovább késlekedni.”

Thom Tillis republikánus szenátor azt hangsúlyozta, hogy Oroszország inváziója veszélyt jelent a demokráciára, Európára és Magyarországra is, az egész világrendre. Shaheen és Tellis közös határozati javaslatot készül benyújtani a Kongresszusnak, amelyben egyrészt elítélik a magyar kormány oroszbarát politikáját, másrészt nyomást helyeznek Orbánékra, hogy ratifikálják végre Svédország NATO-csatlakozását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk