Hogyan lehet felelősségre vonni az agresszort?

Még itt a Földön is

  • Pribilszky Gizella
  • 2022. március 9.

Külpol

Ukrajna orosz inváziójának hetedik napján, március 2-án a Nemzetközi Büntetőbíróság 39 részes állama – köztük Magyarország – azzal fordult a szervezet főügyészéhez, hogy vizsgálja meg, vádat kell-e emelni az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűntettek miatt.

Az ukrán háborús hírek zajában nem veszhet el a felelősségre vonás kérdése. Kiket, milyen cselekményekért és milyen testületek előtt kellene, illetve lehetne elszámoltani az Ukrajna ellen indított támadó háborúért, a harci cselekmények során elkövetett háborús és az emberiesség elleni bűncselekményekért? A tisztánlátás már csak azért is szükséges, mert az orosz támadás sokkjából ocsúdó, s a felelősségre vonást követelő nemzetközi közösségen kívül mind Ukrajna, mind pedig Oroszország használja a nemzetközi büntetőjog szókészletét, kölcsönösen agresszióval, népirtással és háborús bűncselekményekkel vádolva egymást.

A nemzetközi jog és szabályainak kikényszerítésével kapcsolatban érzett kincstári pesszimizmust félretéve érdemes áttekinteni, melyek azok a nemzetközi bírói fórumok, amelyek az orosz–ukrán háború során elkövetett nemzetközi bűntettek körében egyéni büntetőjogi vagy állami felelősséget tudnak megállapítani.

A Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB, International Criminal Court) kifejezetten a népirtás, a háborús és az emberiesség elleni bűnök megbüntetésére létrehozott testület – húszéves történetében korábban soha nem fordult elő, hogy tagságának egyharmada együtt kérje háborús bűntettek kivizsgálását. Ukrajna emellett az első európai állam, amelynek ügyé­ben az elkövetők egyéni felelősségét vizsgáló NBB eljár.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk