Megölt orosz ellenzékiről nevezték el az orosz nagykövetség utcáját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 26.

Külpol

Most már Pozsonyban is a Borisz Nyemcov utcában van az orosz képviselet, ahogyan Washingtonban, Kijevben, Vilniusban és Prágában.

Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról nevezték el Pozsonyban azt az utcát, amelyben az orosz nagykövetség található – jelentette be csütörtökön a szlovák külügyminisztérium.

„Az Ukrajna elleni szégyenteljes invázió megindítása után 3 hónappal az orosz diplomaták mindennap kénytelenek lesznek szembenézni ennek a bátor embernek az emlékével” – fogalmazott közleményében Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára.

A pozsonyi városi tanács egy hónappal Ukrajna megtámadása után, márciusban döntött az utca átnevezéséről. Az utcanévtáblák csütörtöki kihelyezésén Nyemcov lánya, Zsanna Nyemcova is jelen volt.

Borisz Nyemcov az 1990-es évek végén több posztot is betöltött az orosz kormányban, majd a Putyin-rendszer hangos bírálójává vált, mert egyre diktatórikusabbnak és antidemokratikusabbnak látta a rezsimet, és számos jelentést készített a vélhetően Putyinig érő korrupcióról.

2015 februárjában gyilkolták meg Moszkvában. A nyílt utcán lőtték agyon, hátulról. Két évvel később 5 csecsen születésű férfit ítéltek el a gyilkosság miatt, akik az ítélet szerint 15 millió rubelért végeztek Nyemcovval, de megbízójuk személyazonosságára nem derült fény.

Borisz Nyemcov nevét viseli az orosz követségnek helyt adó közterület Washingtonban, Kijevben, Vilniusban és Prágában is.

Leadkép: A Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető elleni merénylet első évfordulója alkalmából rendezett moszkvai megemlékezés 2016. február 27-én.  Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk