Merkel: "Kudarcot vallhat" az uniós mentőcsomag a tárgyalásokon

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 19.

Külpol

A német kancellár megemlítette, hogy a jogállamiság kérdésében sincs egyetértés.

Nem jósolható meg, hogy a most zajló európai uniós csúcsértekezleten sikerül-e megállapodásra jutni az uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, gazdasági mentőcsomagról, ugyanis a sok jóakarat ellenére az álláspontok még mindig távol állnak egymástól – közölte Angela Merkel német kancellár vasárnap Brüsszelben, a csúcstalálkozó harmadik munkanapjára érkezve.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kormányának vezetője kijelentette, mindent megtesz a találkozó eredményessége érdekében, azonban a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag "kudarcot vallhat" a tárgyalások során.

"Még számos kérdés van az asztalon, egyebek mellett az alap mérete, az uniós pénzek elosztásának mechanizmusa, valamint a jogállamiság" – tette hozzá Merkel.

Ez utóbbival kapcsolatban a magyar kormány azon az állásponton van, hogy nem akarja a jogállamisági feltételekhez kötni a pénzek felhasználását.

A szerződéstervezet szombaton nyilvánosságra került részletéből az derült ki, hogy bár a legújabb szövegváltozat szerint az Európai Bizottságnak lenne lehetősége szankciókat javasolni, ha egy tagállamban tapasztalt általános jogállamisági hiányosságok veszélyeztetik az uniós pénzek tiszta felhasználását, a magyar kormány teljesen kihúzná a "jogállamiság" említését a szövegből, mindössze a pénzek felhasználása során tapasztalt "szabálytalanságokat" hagyná meg benne, a szankciókat pedig a Tanács egyhangú jóváhagyásához kötné.

Orbán tényleg kihúzatná a jogállamiságot az Európai Tanács megállapodásából

Vajon sikerülni fog? A Politico tett közzé egy dokumentumot, amiből kiderült, az Európai Tanács (az uniós állam- és kormányfők testülete) jelenleg is zajló ülésén hol áll az uniós költségvetés és a jogállamiság összekötésének ügye, és mit javasol a magyar kormány.

Figyelmébe ajánljuk