Orbán újabb diktátornak tett szívességet
Karim Maszimovval barátkozunk

Orbán újabb diktátornak tett szívességet

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 10.

Külpol

Politikai üldözöttet adtunk át a kazah Nurszultan Nazarbajevnek.

Az Index beszámolója szerint a magyar hatóságok visszaküldtek hazájába egy rabot, akit jogvédő szervezetek szerint koncepciós perben állítana bíróság elé a kazah elnök-diktátor. Arról, hogy  Magyarország a baltás gyilkoshoz hasonló kiadatásra készül, már július végén írt a lap. A most kiadott Jerzan Kadesov annak a koncepciós pernek az egyik vádlottja, amely még 2009-ben indult  Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen. Kadesov Abljazov bizalmi embere volt, és 2012-ben került Magyarországra Ukrajnán keresztül. A per többi vádlottja is Európában kötött ki.

Az angol, francia, spanyol, olasz és cseh hatóságok eleinte elfogták őket, ám ők – Magyarországgal ellentétben – nem adták ki a vádlottakat Kazahsztánnak. Ezt tanácsolta amúgy az ENSZ, az Amnesty International és a Human Rights Watch is. Szerintük ugyanis a vádlottak ártatlanok, és attól tartottak, hogy Kazahsztánban nem független bíróság döntene ügyükben, és kínzás vagy akár halál is fenyegetheti őket hazájukban. Ahogy erre az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) is figyelmeztet, ilyen esetben nemzetközi egyezmények tiltják a kiadatást, hiszen mindenkinek joga van a tisztességes tárgyalásra.

Az Index azt is hozzáteszi, hogy „az ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették. Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel”.

Ez a barátkozás már korábban elkezdődött. Orbán Viktor 2014-ben írta alá azt a megállapodást,  mely kimondja, hogy Magyarország kiadja a területén illegálisan tartózkodó kazah állampolgárokat a közép-ázsiai diktatúrának.

Egy emberélet persze nem akadály az Orbán-rezsimnek, ha diktátorokhoz kell dörgölőzni, emlékezzünk csak a baltás gyilkos esetére. Az azeri férfi Budapesten baltával ölte meg egy alvó örmény katonatársát; Orbán úgy adta ki a gyilkost Azerbajdzsánnak, hogy tudni lehetett, otthon börtön helyett nemzeti hősnek kijáró ünneplés fogadja majd.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.