Oroszország fenyegeti Finnországot, de ott ezen már nem lepődnek meg

  • narancs.hu
  • 2022. április 17.

Külpol

A finn külügyminiszter szerint erre a reakcióra számítottak.

Semmi meglepő nincs abban, hogy az orosz diplomácia idegesen reagált Finnország tervbe vett NATO-csatlakozására, mert régóta közismert, mit gondol erről Oroszország. Erről Pekka Haavisto finn külügyminiszter nyilatkozott a 444 szemléje szerint.

Finnország és Svédország nem tagja a NATO-nak. Arról, hogy ezután is érdemes-e megmaradni semlegesnek, az ukrajnai háború kitörése óta változik a két ország lakóinak véleménye és az ottani hivatalos álláspont is. Finnországban most az emberek 62 százaléka gondolja azt, hogy csatlakozni kell a NATO-hoz, Svédországban egy március eleji felmérés 51 százalékos támogatottságot mutatott.

Finnországban bejelentették, hat héten belül benyújtják az állam csatlakozási kérelmét a nyugati katonai szövetséghez, és egyes nyugati tisztségviselők szerint nyárra akár a NATO tagjává is válhat Finnország.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova úgy reagált, hogy Finnország NATO-csatlakozásának súlyos következményei lesznek az orosz–finn kapcsolatokra és az egész európai biztonsági rendszerre.

A finn külügyminiszter erről azt mondta, hogy nincs ok a pánikra, előreláthatóak voltak az ilyen, konkrétumokat nélkülöző reakciók. Olyan hír is nyilvánosságot kapott, miszerint az orosz hadsereg „csapatösszevonásokra” készül a finn határ közelében, de ezt utóbb cáfolták

A közhangulat Svádországban is változik. A svéd miniszterelnök, Magdalena Andresson is a február 24-e előtti és utáni időszakról beszélt, amikor a finn kormányfővel, Sanna Marinnal szerdán erről a témáról tárgyalt Stockholmban. 

A finn minisztereln?k Sv?dorsz?gban

 
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (balról) üdvözli Sanna Marin finn kormányfőt Stockholmban április 13-án. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Paul Wennerholm
 

 

Svédországban is azt vizsgálják, az ukrajnai háború nyomán kialakult helyzetben érdemes-e feladnia az országnak eddigi semlegességét. 

Az orosz állam kapcsolata a két szomszédos északi országgal már a háború kitörése előtt sem volt harmonikus:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk