Százezrek követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. november 17.

Külpol

Az 1989-es cseh rendszerváltás óta ez volt az egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulás.

A bársonyos forradalom 30. évfordulóján óriási tömegtüntetést tartottak szombaton Prágában. A prágai vár közelében lévő dombon a szervezők mintegy 300 ezerre, a rendőrség pedig 200 ezerre becsülte az összegyűltek számát. Andrej Babiš miniszterelnök távozását követelték.

Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt az egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulás Csehországban.

A tüntetők ultimátumot adtak a miniszterelnöknek: adjon túl üzleti érdekeltségein a sajtóban és az élelmiszeriparban, vagy mondjon le hivataláról. A demonstrálók határidőt is szabtak Babišnak: december 31-ig kell cselekednie.

A tüntetést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet szervezte. A felvonulók többek között azt is sérelmezték, hogy olyan ember vezeti Csehországot 30 évvel a rendszerváltás után, aki 1982-ben külkereskedőként a kommunista titkosszolgálat ügynöke lett. Babiš bár tagadja, hogy ez történt volna, ám szlovákiai archívumokból dokumentumok kerültek elő a beszervezéséről, és azokat egy szlovák bíróság valódinak minősítette.

Babišt azzal is vádolják, hogy a cseh közmédiát elfogulttá alakította, valamint azzal, hogy a sajtóban lévő érdekeltségein keresztül is manipulálja a választókat. De mint ismert, támadták már korábban is azzal, hogy még pénzügyminiszterként saját cégeihez csatornázott EU-s támogatásokat – ebben az ügyben az Európai Unió még vizsgálódik, de a cseh ügyészség éppen Babiš 65. születésnapján leállította a saját nyomozását.

A kormányfő az Agrofert Holding tulajdonosaként Csehország második leggazdagabb embere.

Babiš pártja, az ANO, évek óta a legnépszerűbb párt Csehországban. Az ellenzék most tárgyalásokat kezdett, hogy esetleg összefogva próbálják legyőzni az ANO-t a következő választáson. Az ANO-nak nincs többsége sem a cseh parlamentben, a kommunisták támogatásával tud csak kormányozni.

Benjamin Roll, a Millió pillanat a demokráciáért alelnöke beszédében kijelentette, tiltakozásuk nem a választási eredmények, hanem azon politikusok ellen irányul, akik visszaélnek a választásokon megszerzett hatalmukkal.

A Letná téri tüntetésen és a közszolgálati hírtelevízióban elhangzott beszédekben többször elhangzott, hogy nem szabad megengedni, hogy Csehországban is a magyarországihoz vagy a lengyelországihoz hasonló helyzet alakuljon ki. Mert a prágai megmozdulás résztvevői szerint a kormányzat mindkét országban megsérti a demokrácia szabályait.

Figyelmébe ajánljuk