Trump pezsgőt bonthat? Nagyon szoros a választás, a szenátus republikánus maradhat

Külpol

Az eddigi eredmények alapján úgy fest: még a várakozásoknál is szorosabb lehet az amerikai félidős választás.

A Demokrata Párt szerzett többséget a Képviselőházban, míg a szenátusban megmaradt a republikánusok fölénye az amerikai félidős választásokon. Rövidhírünket az eredményekről itt olvashatják, elemzésünket pedig itt találja.

Trump egyik szeme sír, másik nevet: pártja őrzi a szenátust, de a képviselőházban befűtenek neki a demokraták

Végül majdnem minden a papírforma szerint alakult, mégis különösen izgalmas estét hozott az amerikai félidős választás.

A képviselőházi többség átfordításához a demokratáknak 23 republikánus körzetet kéne megnyerniük, a korán záró államokban eddig ebből kettőt sikerült bebiztosítaniuk: a Washington DC elővárosaiból álló virginiai 10., és a Miami jelentős részét tartalmazó floridai 27. körzetet is a demokrata jelölt nyerte.

A képviselőház

Ezek a korábbi előrejelzések alapján nem meglepőek: mindkét körzetben nyerni tudott Hillary Clinton két évvel ezelőtt, tehát a demokraták kiemelt célpontjai közé tartoztak. További 15-20 eddigi republikánus körzetben demokrata jelöltek vezetnek, ezekben azonban nagyon szoros egyelőre a verseny.

Voksoló a New Hampsire állambeli Manchester egyik szavazóhelyiségében

Voksoló a New Hampsire állambeli Manchesterben

Fotó: MTI/EPA/Katherine Taylor

 

Ugyanakkor a korábban kiemelt versenynek tartott Virginia-5. körzetet a republikánus Denver Riggleman megnyerte, és a Kentucky-6. körzetben is párttársa, Andy Barr szoros versenyben vezetésre áll a vadászpilóta múlttal is rendelkező Amy McGrath-szal szemben. Ez a két körzet azt jelzi: a demokrata tarolás elmaradhat, mivel a Donald Trump által megnyert területeken nem sikerült áttörni.

Magyar idő szerint éjjel három óra körül a Fivethirtyeight modellje csupán 55 százalék körüli esélyt adott a demokrata képviselőházi többségre, ami hosszú éjszakát ígér – akár a magyar idő szerint 5 órakor záró kaliforniai körzetek is döntőek lehetnek.

A szenátus

A szenátusban eközben úgy néz ki, hogy az előrejelzéseknek megfelelően a republikánusok megőrizhetik a többségüket. Az korábban is sejthető volt, hogy a demokraták számára nehéz lesz a terep, amit az előzetes eredmények is igazolnak: gondban lehetnek az újraválasztásért küzdő demokrata szenátorok olyan Donald Trump által 2016-ban megnyert államokban, mint Indiana és Missouri.

Ráadásul Florida is – szokásosan – rendkívül szorosnak tűnik: Bill Nelson demokrata szenátor és kihívója, Rick Scott jelenlegi kormányzó egy százalékon belül állnak. Meglepetésre azonban az első szavazatok összeszámlálása után Beto O’Rourke vezet a republikánus Ted Cruzzal szemben Texasban – azonban itt még alacsony a feldolgozottság.

A kormányzói versenyekben is szoros versenyeket láthatunk, és egyelőre szintén nem az előzetes demokrata reményeket igazolják. Floridában a republikánus Rob DeSantis egy százalékponttal vezet demokrata ellenfele, Andrew Gillummal szemben, aki az állam első fekete kormányzója lehetne.

Georgiában még alacsony a feldolgozottság, de a demokrata Stacey Abrams jelenleg jelentősen elmarad a republikánus Brian Kemptől. Nem meglepetés, hogy újraválasztottak viszont olyan helyben népszerű kormányzókat, mint Tom Wolf (Pennsylvania-D), Charlie Baker (Massachusetts-R), Andrew Cuomo (New York-D).

Összefoglalva az eddigi eredményeket: az elmúlt óra eseményei alapján elmondható, hogy a képviselőházi többség össze fog jönni a demokratáknak, ha nem is olyan jelentős fölénnyel, mint amire egyes elemzők számítottak.

A szerző a CEU nemzetközi kapcsolatok szakos doktorandusza, kutatási területe az amerikai külpolitika. A Narancs.hu-n Tábor Áron szakértővel elemezzük a választási eredményeket, kövessen minket! Rövidesen jövünk a részletes eredményekkel és a következtetéseket is levonjuk.

A választás magyarországi vonatkozásairól itt olvashat:

Kinek drukkoljon Orbán az amerikai félidős választáson?

Veszélyben a helye annak a képviselőnek is, aki Orbánék legelkötelezettebb barátja. És nincs ezzel egyedül. Az amerikai félidős választások magyar vonatkozásai.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.